Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scenariile Guvernului pentru creşterea impozitului | Salariile care ar putea fi afectate

Scenariile Guvernului pentru creşterea impozitului | Salariile care ar putea fi afectate

Cu o gaură tot mai mare în buget și fără bani pentru creșterea pensiilor, Guvernul a pus ochii pe salariile românilor. Impozitul pe venit ar putea fi majorat, iar o parte din salariile românilor ar putea fi afectate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   20:08

Unul din 8 ani de muncă l-am putea lucra doar pentru a plăti impozitul pe salariu, dacă acesta va ajunge la 16% așa cum intenționează Guvernul,fără să luăm în calcul și celelalte dări. Un alt scenariu al coaliției este impozitarea progresivă a veniturilor, care ar putea ajunge până la 30% pentru salariile nete de peste 8.000 lei.

Executivul a luat în calcul aceste măsuri pentru a se asigura că sunt bani pentru majorările de pensii de anul viitor. Cu o gaură tot mai mare în buget și fără bani pentru creșterea pensiilor, Guvernul a pus ochii pe salariile românilor. Impozitul pe venit ar putea fi majorat.

1. Creşterea cotei unice la 16%

Un prim scenariu este creșterea cotei unice la 16%. Coaliția discută și despre impozitarea progresivă, care ar începe de la 10% pentru salariile de până în 5.850 lei și ar putea ajunge până la 30% pentru salariile de peste 8.000 lei net.

De exemplu, la o cotă unică de 16% crescută de la 10% cât e în prezent, pentru un salariu brut de 4.000 lei, impozitul ar crește cu 130 lei.

Creşterea cotei unice: Salariile din România care ar putea fi afectate

Impozitarea progresivă ar lovi în angajații care au salarii mai mari. De exemplu, pentru un salariu de 8.000 lei net, în prezent se plătește un impozit de 889 lei. 30% din salariul brut înseamnă peste 2.660 lei.

"16% impozit pe venit, doar impozit pe venit, nu și celelalte. Înseamnă că o dată la 8 ani muncești gratis pentru stat, numai din acest impozit", spune un bărbat.

Cotele de impozit pentru venituri s-ar putea să treacă peste 50% impozitarea, ceea ce ar duce la scăderea puterii de cumpărare a românilor, deci să rămână cu foarte puțini bani.

Schimbarea impozitului ar putea genera scumpiri în lanţ

Actuala coaliție dorește o majorare a impozitului pe venit pentru a asigura sustenabilitatea legii pensiilor, pentru că se observă foarte clar că nu au bani pentru majorarea pensiilor.

Schimbare a impozitului nu ar duce doar la scăderi de salarii, ci și la scumpiri în lanț.

"Ori orice antreprenor va încerca într-o primă fază, desigur, dacă nu-i pleacă oamenii în masă, va încerca într-o primă fază să pună în salariu, să pună în prețul de vânzare. Aceste taxe se pot duce către consumator", spune Cristian Păun.

"Sunt de acord cu o cotă progresiv cât ai venituri mai mari, cu atât să contribui social mai mult. Trebuie să existe o solidaritate socială", mai spune un bărbat. 

"Şi acum tot e prea mult. Se duce 48% aproape 50% din salariu", mai spune cineva.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că în 2024 nu vor fi creșteri de taxe. Cel mai probabil, noile impozite se vor aplica din 2025, după alegeri. Impozit progresiv, taxe care mai de care mai mascate sub denumiri pompoase, toate pentru dorința disperată de a aduce bani la bugetul statului.

Numai că prin anumite și prin multe astfel de măsuri câștigăm pe de o parte, dar pierdem pe alte părți.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România este deficitul de încasare la TVA, iar echipa de economiști a Facultății de Științe Economice din Cluj a făcut o sinteză. Concret, statul încasează foarte puțini bani din această taxă, mult sub media europeană.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close