Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, la un pas de vârful caniculei, cu temperaturi de 41 grade | Avertismentul meteorologilor

România, la un pas de vârful caniculei, cu temperaturi de 41 grade | Avertismentul meteorologilor

Suntem în mijlocul celui de-al doilea val de caniculă și ne așteptăm să mai avem unul, spun meteorologii. Astăzi am avut temperaturi de 38-39°, în sudul țării. Iată ce ne aşteaptă de săptămâna viitoare.

de Claudia Popovici    |    20 Iul 2023   •   18:43

Al doilea val de caniculă, cel mai lung din această vară, va persista până la sfârșitul săptămânii, iar sâmbătă ar putea fi atins vârful caniculei, cu temperaturi de până la 41°C la umbră, în extremitatea sudică a țării.

Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe părțile de sud și sud-est a țării. Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, la această oră depășesc 40° chiar 43°C.

Nopțile vor fi şi ele tropicale, pentru că minimele se vor situa între 23-24°. Începând de marți, România se va confrunta cu un al treilea val de căldură intens, care va putea aduce valori de temperaturi cuprinse între 39-40°C.

Nu ne-am apropiat, atenție, de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră. Acesta este de 44,3°C atins în 24 iulie 2007 la Calafat. Însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara, mai puțin în zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33° fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință.

Deja, intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de 2° față de normalul climatologic al lunii iulie, în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului și situează această lună, până în prezent, pe locul trei ca fiind cea mai călduroasă după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015.

Cu siguranță va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val, așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul lunii lui cuptor. Vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara lui 2023.

×
Subiecte în articol: canicula vara 2023 temperaturi ridicate
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close