Autoritățile nu au, însă, ce să își reproșeze și spun că zilnic confiscă sute de kilograme de marfă. Ba mai mult de atât, spun că nu au auzit de-a lungul anilor de practica unor comercianți de a injecta carnea ca să tragă la cântar.
Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".
Pentru a verifica cât de sănătoasă este carnea de pui din comerț, reporterul Antena 3 a cumpărat mai multe produse din carne de pui refrigerată şi congelată atât din piață cât şi din supermarketuri şi a mers apoi la specialiștii Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) pentru a le analiza.
Specialiștii au observat, însă, nereguli chiar înainte de a începe o analiză amănunțită.
„Unele dintre probe par, cel puțin la prima vedere, injectate sau având un conținut de apă mai mare decât cel normal. De asemenea, unul dintre pui, deja, culoarea este un pic alterată" a spus Alexandru Cîrîc director general ICA.
Rezultatele analizelor la carnea de pui sunt îngrijorătoare
Rezultatele analizelor sunt îngrijorătoare. Din trei probe analizate două aveau PH-ul peste limita admisă, un indicator care poate arăta printre altele prospețimea mărfii, dar și dacă pasărea a fost furajată natural sau chimic. Valoarea PH-lui se poate modifica și dacă produsul a fost injectat cu soluții care să rețină apă, adică polifosfați.
„Înregistrăm o depășire pe parametru pe PH. Cu siguranță acest produs a fost infectat. Această depășire înseamnă, de fapt, și o furajare incorectă sau poate o furajare cu multe substanțe chimice. Eu nu aș recomanda consumul acestui produs", a mai spus Alexandru Cîrîc director general ICA.
Pieptul de pui dezosat din piață era aproape de starea de alterare
Pieptul de pui dezosat din piață era aproape de starea de alterare, spun specialiștii.
„Avem o apropiere de limita legală pentru azot ușor hidrolizabil, care este un parametru de prospețime”, a mai explicat Alexandru Cîrîc director general ICA.
Și găina de rasă congelată cumpărată din piață s-a dovedit a fi la limita a conformității. Proba din supermarket, în schimb, era în parametrii optimi.
„Avem polifosfații și aici crescuți, deci a existat o injectare, nu peste limita legală. Avem PH-ul depășit peste limita normală", a mai completat directorul general ICA.
Consumul de de carne de pui injectată pune sănătatea în pericol
Cert este că dacă mâncăm astfel de produse ne punem sănătatea în pericol.
„Pe termen lung afecțiunile sunt multiple. Mai întâi de toate, vorbim despre afecțiuni gastroduodenale, patologii care sunt specifice stomacului, vezicii biliare și chiar colonului. Putem să discutăm despre intoleranță sau alergii", a spus Florin Bălănică, medic nutriţionist.
„Mai spunem în glumă că, de la atâta polifosfați în carne și în sucuri vom ajunge să luminăm în întuneric", a spus directorul general ICA.
După ce au aflat rezultatul analizelor, consumatorii au o părere total diferită față de cea a celor care ar trebui să le protejeze sănătatea.
„Ar trebui să fie o comisie care să intre inopinant, nu prin anunțare să facă controale", a recomandat cineva.
„Nu se uită omul, zice că sunt mai ieftine și cumpără", a spus un bărbat.
„Omul dacă dă un ban vrea să mănânce, nu să arunce la gunoi", a mai completat cineva.
„Dacă faci reclamații, le faci degeaba, de obicei", a mai spus resemnat un consumator.
Am încercat să cerem un punct de vedere și comercianților de carne de pui. Aceștia nu au dorit, însă, să dea curs solicitării noastre invocând motive legate de modul în care carnea de pui au fost transportată după cumpărare.
Noi am procedat exact ca un consumator obișnuit care nu sigilează carnea de pui după ce o ia de la galantar ca să o ducă acasă.
Cu buletinul de analize în mână am mers să cerem o reacție la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară. Vrem să știm de ce găsim astfel de produse în piețe.
Temperatura de refrigerare a cărnii de pui nu trebuie întreruptă niciun minut
Și aici am găsit aceeași piedică. Răspunsul autorității ține mai degrabă de proceduri pentru control și nu de realitate şi de modul în care consumatorul obișnuit își duce acasă cumpărăturile.
„Ca examenul să fie relevant trebuie să ținem cont, în primul rând, de modul de recoltare, modul de transportare și modul de recepționare. Nu putem pune un rezultat asupra prospețimii cărnii dacă analizăm doar PH-ul. Temperatura de refrigerare nu trebuie întreruptă niciun minut", a spus Mihai Ponea director general DGSA.
De altfel, conducerea ANVSA susține că nu a auzit niciodată de practica unora dintre producători de a injecta puiul cu o soluție care reține apa, astfel încât carnea de pui să cântărească mai mult.
Din punctul meu de vedere ca și specialist nu văd de ce ar face voit cineva ca să injecteze carnea cu polifosfați. Mă îndoiesc că ar face acest lucru, iar din practica noastră nu am întâlnit acest aspect de-a lungul anilor", a mai spus Mihai Ponea director general DGSA.
Și în comerț neregulile întâlnite sunt la tot pasul. Reprezentanții ANVSA nu au ce să îşi reproșeze.
„Zilnic recoltăm probe și dacă e să discutăm de rezultate necorespunzătoare, numai în ultima lună ANSVSA a confiscat peste 35 de tone de alimente neconforme", a mai spus directorul general DGSA.
ANVSA, instituția responsabilă să facă controale în industria alimentară, are un buget de circa un miliard de lei în 2021.