Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Câți bani au pierdut românii în ultimul an, din cauza inflației. Pensionară: "Nu-mi cumpăr îmbrăcăminte"

Câți bani au pierdut românii în ultimul an, din cauza inflației. Pensionară: "Nu-mi cumpăr îmbrăcăminte"

Rata inflației s-a dublat timp de un an. Conform INS, aceasta a ajuns la 16,4% în decembrie 2022, fiind una dintre cele mai scumpe luni din ultimii 20 de ani. Cei mai afectați de scumpiri sunt familiile cu mai mulţi copii si pensionarii.

de Mia Lungu    |    13 Ian 2023   •   18:19

Pe parcursul anului 2022, prețurile au continuat să crească, de la o lună la alta, iar în decembrie a fost înregistrat vârful scumpirilor.

Timp de un an, rata inflației, practic, s-a dublat. Dacă în decembrie 2021, aceasta ajungea la 8,2%, peste un an, adică în decembrie 2022, avem o rată a inflației de 16,4%.

Cel mai mult s-au scumpit produsele de bază. De exemplu, dacă un kg de zahăr era circa 3 lei, acum același kg a ajuns să coste chiar și 6 lei.

"Dacă e să privim partea plină a paharului, uite că se temperează inflația, probabil, am atins vârful scumpirilor. Partea goală a paharului este că într-adevăr, din cele 11 categorii de preoduse care s-au scumpit cel mai mult în 2022, 9 dintre ele sunt alimente de bază, de la cartofi la ouă, la margarină, făină și pâine. 

Mai avem energia electrică și gazul metan. Deci, i-a afectat cel mai mult pe oamenii săraci, a căror coș de cumpărături e format din alimente și utilități și acolo inflația a fost de undeva 25, chiar 30%.", a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

În primul rând, inflația a afectat familiile cu copii. Mirela are 41 de ani și, împreună cu soțul ei, au 2 copii. Câștigul lor lunar este de aproximativ 5000 lei, dintre care 1200 lei sunt pentru utilități, mâncarea ajunge la 2000 lei. Mai cheltuie 800 de lei pentru meditații și alte activități școlare, iar la final familia poate economisi maxim 500 lei.

"Țînând cont că toate s-au dublat, salariile nu s-au dublat, au rămas la fel sau au crescut cu, așa cum se zice, cu inflația, dar nici măcar inflația. Dacă inflația în decembrie estimativ arată la 16% creștere, salariile nu au fost de 16% la creșteri. Prețurile duble la alimentele de baza clar au afectat.", spune Mirela.

Și pensionarii resimt din plin cifrele inflației. Doamna Paula are o pensie de 2100 de lei. Toți banii se duc pe facturi, medicamente și alimente.

"Nu-mi cumpăr îmbrăcăminte, astea nu. Au crescut cu 40%, domnișoară, e posibil așa ceva?", spune bătrâna.

Conform Institutului Național de Statistică, în decembrie zahărul s-a scumpit cu 62%, untul, cu 45%, iar uleiul 37 de procente.

×
Subiecte în articol: romanii inflatie bani
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close