Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât înseamnă pe talon majorarea pensiilor cu 12,5% și ce pot cumpăra pensionarii cu banii primiți în plus: "Carne nu poți să-ți mai iei"

Cât înseamnă pe talon majorarea pensiilor cu 12,5% și ce pot cumpăra pensionarii cu banii primiți în plus: "Carne nu poți să-ți mai iei"

Vă explicăm pe cifre şi cu exemple concrete ce înseamnă majorarea pensiilor cu 12,5%. Cât înseamnă de fapt pe talon punctul de pensie şi ce spun pensionarii români.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2022   •   18:29

S-a tot vorbit în aceste zile despre pensionarii cu venituri foarte mici care nu îşi mai permit plata facturilor şi preţul uriaş al alimentelor. Coaliţia a decis aşadar, la presiunea opiniei publice, să ajute pensionarii cu venituri foarte mici să facă faţă inflaţiei.

Cât înseamnă majorarea de 12,5% a pensiilor

pensia minima 1000 de lei + 125 de lei

punctul de pensie 1586 de lei + 198 de lei

pensie medie 1800 de lei + 255 de lei

Pensionarii cu pensii de până în 1500 de lei vor primi de două ori un ajutor de 500 de lei. O mie de lei în total. 800 de lei vor primi cei cu pensiile între 1.501 și 2.000 lei, în două tranşe de asemenea. Respectiv - 600 de lei pentru pensionarii cu venitul între 2.001 și 3.000 de lei.

Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Ajutor pentru cei cu pensii mici:

- 500 de lei pentru cei cu pensii până în 1500 de lei

- 400 lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 lei

- 300 lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei

Ce spun pensionarii români despre majorarea anunțată de guvernanți

Ion Bădărău a ieşit la pensie acum 5 ani. După aproape 45 de ani de muncă, primeşte 1294 de lei pe lună. În urma creşterii anunţate de Guvern, s-ar mai adăuga încă 160 de lei. Cu ce îl ajută asta concret? Cu plata unei treimi din factura la gaze.

"E foarte mică și eu ce pot? Gaz, apă, curent, medicamente, că suntem bolnavi. Dacă eram sănătos mă duceam la treabă.

Banii pe mâncare se duc, doar dacă mai rămân. Banii ăștia merg în mâncare că trebuie să mănânci. Ce poți să iei? Carne nu poți să-ți mai iei. Vine Crăciunul. E carnea 30 de lei kg.

Eu i-aș da pensia mea la unul care zice că vrea să fie primar. Trăiește tu cu ei și eu stau fără pensie o lună. Care vrea să o ia." spune acesta.

Reuşeşte să ducă o viaţă cât de cât decentă cu banii trimişi de copii, care sunt plecaţi în străinătate. A încercat totuşi, să renunţe la ajutorul de la ei, iar după 45 de ani de muncă, a vrut să mai muncească puţin.

"Mulți îmi spun lasă că ai ieșit la pensie și trăiești. Eu dacă aș ieși, m-aș duce la muncă așa bătrân. Dar cine mă angajează? Mi-au zis că nu mă angajează că sunt bătrân.

E binevenit pentru noi, muritorii de foame. Dar să se gândească și la noi. Copiii noștri sunt plecați toți. La ce să vină în România, ce să facă?", spune bătrânul.

Majoritatea pensionarilor spun că aceasta creştere de 12,5% nu îi va ajuta să treacă peste iarnă. Pensionarii spun că vor strânge tot mai mult cureaua. Banii nu le mai ajung nici măcar pentru strictul necesar. Pentru un trai decent, ar avea nevoie de minimum 3.000 de lei.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close