Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un ciclon va ajunge la noapte în România. Aduce noi fenomene extreme în aproape toată țara

Un ciclon va ajunge la noapte în România. Aduce noi fenomene extreme în aproape toată țara

Furtuni puternice lovesc România din această noapte. Un ciclon format în Marea Neagră va aduce rafale de vânt de până la 90 de km/h, iar, mâine, furtunile vor ajunge și în București.

Un ciclon va ajunge la noapte în România. Aduce noi fenomene extreme în aproape toată țara
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2021   •   18:50

Zone din Moldova, Dobrogea și Muntenia vor fi grav afectate de ciclonul ce se îndreaptă spre România.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, invitată la ”News Hour with CNN”, a dezvăluit cât de aproape este ciclonul de țara noastră.

”Pentru a a vedea cât este de aproape acest ciclon, ne putem uita la imaginile satelitare, care indică faptul că el se află, în momentul de față, deasupra Mării Negre, a bazinului central vestic. Tendința pentru următoarele ore este aceea de a se apropia din nou de țara noastră, de partea de sud-est a României. Spun din nou, pentru că acest ciclon afectează România și, în general, zona Peninsulei Balcanice, inclusiv țările din vecinătatea noastră, încă de marți.

Ciclonul va ajunge în România în următoarele ore

Este un ciclon care a fost responsabil de ploile abundente înregistrate pe parcursul zilei de marți. Pe parcursul nopții ce a trecut și a zilei de astăzi s-a îndepărtat puțin de zona țării noastre, către zona centrală a bazinului Mării Negre, pentru ca în următoarele ore să se apropie din nou de spațiul geografic al României și să influențeze în special regiunile estice, sudice și pe cele centrale, urmând să staționeze, să se rotească în loc până spre sfârșitul săptămânii.

În ceea ce privește zona Capitalei, trebuie să știți că ploile vor începe încă din această noapte. Dacă este să ne uităm la distribuția câmpului de precipitații indicat de imaginile radar, vedem că ploile, asociate acestor sisteme noroase, sunt deja prezente în partea de sud a Moldovei, în zona de nord a Dobrogei și se deplasează din spre nord-vest către sud și sud-vest, urmând să înceapă să plouă și în Capitală, din nou, după reprizele de ploaie din din această după-amiază”, a explicat specialistul ANM, Gabriela Băncilă, la Antena 3.

”Acest ciclon s-a format în zona Mării Mediterane, a traversat la sfârșitul săptămânii trecute, duminică și luni, Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți.

Marți, aproape toată partea de est și sud-est a țării s-a aflat sub incidența unei avertizări de cod portocaliu. Acele ploi se datorau tocmai acestui ciclon care, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-a deplasat ușor către bazinul central al Mării Negre, unde s-a reîncărcat cu umezeală și s-a intensificat”, a mai spus meteorologul ANM.

Avertizarea meteorologilor pentru România

”Nu am luat în considerare un cod roșu pentru Capitală. (...) În momentul de față, există mai multe traectorii probabile ale acestui ciclon. Pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul vorbirii, există o împrăștiere, există mai multe traectorii posibile, dintre care se identifică una cea mai probabilă.

Cea mai probabilă traectorie despre care vorbim în momentul de față este aceea de a afecta partea de sud-est a țării, adică sudul Moldovei, inclusiv zona Carpaților de Curbură, zona Dobrogei și zona Bărăganului.

Pentru a vorbi despre o avertizare cod roșu, fie că ne referim la București, fie că ne referim la altă zonă din țară, ar trebui să vorbim despre o situație în care fie s-au acumulat cantități de apă într-un interval relativ scurt, de 50-60 de l/mp, iar în continuarea acestor cantități, în zona respectivă să se mai cumuleze încă pe atât, adică să ajungem la cantități de 80-100 de l/mp”, a spus Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.

×
Subiecte în articol: ciclon Gabriela Băncilă
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close