Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Cina cea de taină", creată de Leonardo da Vinci, continuă să uimească omenirea şi după 500 de ani. Dezvăluirile unui profesor de la Oxford

"Cina cea de taină", creată de Leonardo da Vinci, continuă să uimească omenirea şi după 500 de ani. Dezvăluirile unui profesor de la Oxford

Martin Kemp, profesor emerit la Universitatea Oxford, a explicat într-un interviu pentru Antena 3 CNN motivele pentru care "Cina cea de taină", creată de Leonardo da Vinci la jumătatea mileniului trecut nu a încetat să uimească nici în ziua de astăzi. Iată concluziile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2023   •   19:46

Una din scenele importante înainte de moartea și învierea lui Isus o reprezintă Cina cea de Taină.

Momentul a inspirat mii de picturi de-a lungul timpului, însă cea mai importantă a rămas opera realizată de Leonardo da Vinci în Catedrala Santa Maria del Grație din Milano.

Pictura murală a creat senzație la jumătatea mileniului trecut și nu a încetat să uimească nici în ziua de astăzi.

A născut numeroase teorii ale conspirației despre coduri secrete ascunse și povești privind-o pe Maria Magdalena altfel decât o descrie Biblia.

Profesorul emerit de la Oxford, Martin, Cam, cel mai mare expert în Leonardo da Vinci din lume, vorbește despre toate aceste subiecte într-un interviu exclusiv pentru News Hour with CNN

Mii de documentare, studii și cărți au fost scrise și realizate pe subiectul "Cinei cea de Taină" pictată de Leonardo la finalul secolului al 15-lea şi de momentul cheie al întâlnirii dintre Isus și cei 12 Apostoli înainte de a fi încarcerat.

"Cina cea de Taină" se remarcă prin două lucruri. Unul este, evident, anunțul trădării. Iar ucenicii reacționează în moduri diferite, șocaţi și spontan. Iuda nu reacționează spontan. El se apleacă pe spate și pare încremenit. Așadar, toți discipolii sunt tulburați.

Este un profil, are un nas mare și o bărbie destul de firavă. Și arată ca și cum unii dintre voi ar alege probabil să-l evite întâlnindu-l în întuneric.

 Iar Hristos este ca Salvator Mundi, este foarte evaziv, foarte frumos, dar nu este foarte clar definit.(...)

Celălalt lucru, care este la fel de important, este instituirea Euharistiei. Adică, mâna lui Hristos se întinde spre vin, spre sângele lui Hristos. Iar de cealaltă parte, se întinde spre pâine, care este pâinea trupului lui Hristos.

Și mai sunt și alte lucruri în timp care se întâmplă, de exemplu, faptul că Sfântul Petru ține în mână un cuțit, cu care va tăia urechea soldatului. Și îndreaptă cuțitul spre Sfântul Bartolomeu, la capătul mesei, care va fi martirizat prin jupuire.

Deci există un element de timp în Cina cea de Taină, dar este un moment extins", spune Martin Kemp, profesor emerit la Universitatea Oxford.  

Cina cea de Taina a lui Leonardo a fost subiectul a numeroase teorii ale conspiratiei, cum e cea din "Codul lui Da Vinci" de autorul Dan Brown în care Sfântul Graal nu ar fi o cupă, ci simbolul Mariei Magdalena şi apostolul Ioan din pictură ar fi fost de fapt ea. Teoria a fost criticată vehement de Biserică.

- Pentru publicul din România, care poate a citit această carte sau a văzut filmul, care ar fi răspunsul dumneavoastră?

"Ei bine, eu am citit cartea cu mare atenție și am fost să văd filmul de două ori cu publicuri diferite. Dar a fost o muncă de dragoste, ca să zic așa, o dragoste pentru Leonardo, nu o dragoste pentru Dan Brown. Forma standard pentru tânărul Sfântul Ioan este că a fost discipolul iubit.

El era cel la care Hristos ar fi trebuit să ţină cel mai mult pentru că era tânăr și inocent. Și este adesea arătat dormind. Este prezentat ca o figură tânără, uneori destul de androgină, cu părul blond și lung.

Dar este tot Sfântul Ioan. Este o figură foarte tânără, androgină, este un bărbat tânăr, nu este deloc o femeie", a mai spus Martin Kemp, profesor emerit la Universitatea Oxford.  

Cu secrete ascunse sau fără, Cina cea de taină rămâne una dintre cele mai importante opere de artă ale creștinătății.

 - De ce este Leonardo da Vinci cel mai mare pictor al tuturor timpurilor?

"Cred că este un lucru greu de argumentat. Este cea mai extraordinară figură a Renașterii cu știința, ingineria, anatomia, optica, geografia, știința apei și așa mai departe. Este cel mai extraordinar intelect de mare anvergură, care este pictor în centru, dar care face atât de multe alte lucruri.

Este o figură foarte extraordinară. Nu mai există nimeni altcineva care să fie un pictor la acest nivel, nivelul suprem, și să fie și un intelectual al tuturor felurilor de științe și tehnologii", a mai spus profesorul Martin Kemp într-un interviu acordat pentru News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close