Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Comandanții furau analgezicele și se drogau!" | Trei soldaţi căzuți prizonieri în Ucraina dezvăluie haosul din armata Rusiei

"Comandanții furau analgezicele și se drogau!" | Trei soldaţi căzuți prizonieri în Ucraina dezvăluie haosul din armata Rusiei

Trei soldați ruși, căzuți prizonieri în Ucraina, au vorbit în exclusivitate pentru CNN despre haosul din interiorul armatei trimise de Moscova în teritoriile invadate.

"Comandanții furau analgezicele și se drogau!" | Trei soldaţi căzuți prizonieri în Ucraina dezvăluie haosul din armata Rusiei
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2023   •   19:05

Înainte de a ajunge pe front, Anton a făcut închisoare din cauza drogurilor.

"Când m-au băgat în închisoare, am auzit că se fac recrutări. Servești șase luni și te grațiază", povestește el. 

Bărbatul s-a înrolat în "Storm Z", o unitate formată din deținuți, coordonată de Ministerul rus al Apărării. După doar două săptămâni de pregătire de bază, a fost trimis pe front, lângă Bahmut.

Citește și: Moment hilar pe frontul din Ucraina: un soldat rus își dă chiloții jos în timp ce încearcă să scape cu fuga dintr-un tanc avariat

Anton s-a predat când a știut că ucrainenii au ajuns la tranșeea sa

După zile de bombardamente intense, fără hrană și cu apă doar de la ploaia căzută din cer, Anton a auzit inamicul în fața tranșeei în care se adăpostea și a crezut că ucrainenii îl vor executa.

"Am crezut că acela e sfârșitul. Mi-am trecut pușca pe modul 'foc cu foc' și mi-am spus că mă voi împușca, dar nu am putut", rememorează el.

Soldații ucraineni din Brigada a 3-a de asalt au filmat momentul în care i-au capturat pe Anton și pe un camarad al său, Slava, care au depus armele.

Ucrainenii le-au spus prizonierilor că, spre deosebire de ruși, ei nu-i ucid pe inamicii care se predau. CNN, care i-a intervievat în detenție pe cei doi ruși, le-a schimbat numele și le-a ascuns fețele.

Slava, prizonier în Ucraina: "Comandanții furau analgezicele pentru a se droga!"

Bărbații au vorbit fără constrângeri, înainte de a fi transferați serviciilor de informații ucrainene.

Slava spune că mâncarea pentru soldați era puțină iar comandații furau analgezicele pentru a se droga și dădeau ordine fără sens.

"Moralul era groaznic", își amintește el.

Un alt soldat rus căzut prizonier, Serghei, a fost rănit de o grenadă, înainte de a se preda trupelor ucrainene. Spre deosebire de Anton și Slava, el a servit sub contract și nu a fost recrutat din închisoare.

După șase luni în Herson, s-a întors acasă, iar când a ezitat să semneze un nou contract, un procuror militar l-a amenințat cu închisoarea.

Și el a fost trimis tot la Bahmut.

Soldații ruși care se predau riscă 10 ani de închisoare acasă

Serghei confirmă că, pe front, sub asaltul ucrainenilor, disciplina în rândul rușilor s-a prăbușit iar ofițerii au fugit.

"A fost foarte diferit de ceea ce am văzut la televizor. O realitate paralelă. Am simțit teamă, durere și dezamăgire față de comandanții mei", spune el.

O lege adoptată anul trecut în Rusia prevede pedepse de la trei la zece ani pentru soldații care se predau voluntar.

Astfel, dacă s-ar întoarce în Rusia în urma unui schimb de prizonieri, soldați precum Anton ar ajunge în spatele gratiilor, punctează corespondentul CNN Ben Wedeman.

Foto: Tir executat de trupele ucrainene la Bahmut, spre pozițiile ruse, cu un tun D-30, 5 iulie 2023

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close