Înainte de a ajunge pe front, Anton a făcut închisoare din cauza drogurilor.
"Când m-au băgat în închisoare, am auzit că se fac recrutări. Servești șase luni și te grațiază", povestește el.
Bărbatul s-a înrolat în "Storm Z", o unitate formată din deținuți, coordonată de Ministerul rus al Apărării. După doar două săptămâni de pregătire de bază, a fost trimis pe front, lângă Bahmut.
Anton s-a predat când a știut că ucrainenii au ajuns la tranșeea sa
După zile de bombardamente intense, fără hrană și cu apă doar de la ploaia căzută din cer, Anton a auzit inamicul în fața tranșeei în care se adăpostea și a crezut că ucrainenii îl vor executa.
"Am crezut că acela e sfârșitul. Mi-am trecut pușca pe modul 'foc cu foc' și mi-am spus că mă voi împușca, dar nu am putut", rememorează el.
Soldații ucraineni din Brigada a 3-a de asalt au filmat momentul în care i-au capturat pe Anton și pe un camarad al său, Slava, care au depus armele.
Ucrainenii le-au spus prizonierilor că, spre deosebire de ruși, ei nu-i ucid pe inamicii care se predau. CNN, care i-a intervievat în detenție pe cei doi ruși, le-a schimbat numele și le-a ascuns fețele.
Slava, prizonier în Ucraina: "Comandanții furau analgezicele pentru a se droga!"
Bărbații au vorbit fără constrângeri, înainte de a fi transferați serviciilor de informații ucrainene.
Slava spune că mâncarea pentru soldați era puțină iar comandații furau analgezicele pentru a se droga și dădeau ordine fără sens.
"Moralul era groaznic", își amintește el.
Un alt soldat rus căzut prizonier, Serghei, a fost rănit de o grenadă, înainte de a se preda trupelor ucrainene. Spre deosebire de Anton și Slava, el a servit sub contract și nu a fost recrutat din închisoare.
După șase luni în Herson, s-a întors acasă, iar când a ezitat să semneze un nou contract, un procuror militar l-a amenințat cu închisoarea.
Și el a fost trimis tot la Bahmut.
Soldații ruși care se predau riscă 10 ani de închisoare acasă
Serghei confirmă că, pe front, sub asaltul ucrainenilor, disciplina în rândul rușilor s-a prăbușit iar ofițerii au fugit.
"A fost foarte diferit de ceea ce am văzut la televizor. O realitate paralelă. Am simțit teamă, durere și dezamăgire față de comandanții mei", spune el.
O lege adoptată anul trecut în Rusia prevede pedepse de la trei la zece ani pentru soldații care se predau voluntar.
Astfel, dacă s-ar întoarce în Rusia în urma unui schimb de prizonieri, soldați precum Anton ar ajunge în spatele gratiilor, punctează corespondentul CNN Ben Wedeman.
Foto: Tir executat de trupele ucrainene la Bahmut, spre pozițiile ruse, cu un tun D-30, 5 iulie 2023