Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Antena 3, în direct de pe linia frontului | Bunicile războinice din Ucraina, sprijin pentru militarii care luptă cu separatiștii pro-ruşi: "Aici am copii, nepoţi, trebuie să-i apăr"

Antena 3, în direct de pe linia frontului | Bunicile războinice din Ucraina, sprijin pentru militarii care luptă cu separatiștii pro-ruşi: "Aici am copii, nepoţi, trebuie să-i apăr"

Bunicile războinice din Ucraina sunt un sprijin nebănuit pentru militarii care luptă cu separatiștii pro-ruşi. Trimișii speciali Antena 3, Cristi Popovici şi Bogdan Jujatu, vin cu mărturii ale ororilor care se pot petrece pe front dacă războiul cu Rusia va reizbucni. Fiecare din aceste femei a pierdut pe cineva în războiul din estul Ucrainei. Iată povestea lor.

Antena 3, în direct de pe linia frontului | Bunicile războinice din Ucraina, sprijin pentru militarii care luptă cu separatiștii pro-ruşi: "Aici am copii, nepoţi, trebuie să-i apăr"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    08 Feb 2022   •   18:44

Femeile lucrează de zor să producă plase de camuflaj, care sunt folosite pe câmpurile de luptă. Prin priceperea lor, buncărele, armamentul greu şi tehnica mobilă de luptă devin aproape invizibile pentru inamici

Kramatorsk, estul Ucrainei. Într-un atelier nu mai mare decât un apartament cu 3 camere, câteva femei meșteresc lângă un suport de lemn pe care stă agățată o plasă de pescuit. Altele bat la mașina de cusut.

Cu multa migala si pricepere, transforma materialul brut in echipamente militare de camuflaj.

„Producerea unei plase de camuflaj durează cam două zile. În două zile este gata. Producem lunar cam 400-450 de metri pătrați, chiar şi mai mult de atât", spune o femeie.

Își spun "bunicile războinice". Deși nu lupta pe front, fac tot ce le stă în putere pentru a-i ajuta pe militarii ucraineni în lupta cu separatiștii pro-ruşi. Plasele lor de camuflaj țin ascunse buncărele, bazele militare, armamentul greu şi tehnica mobilă de luptă.

„Știți, soldații noştri rezistă acolo, pe linia frontului, inclusiv cu ajutorul nostru, noi suntem în spatele lor. Ciorapi de lână pentru militarii de pe front să le ţină de cald. - Sunt în culorile drapelului nostru",  mai spune cineva.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bunicile războinice au în oferta lor şi presuri cu steagul separatiștilor

În războiul urban, să fii ascuns înseamnă să ai un avantaj în faţă inamicului. Înseamnă să ai o șansă mare de a câştiga.

Cele 30 de voluntare se adună în fiecare zi şi pe lângă materialele pe care le-am văzut, fac şi obiecte de artizanat, ștergare, măști, brațări, pe care le vând. Cu banii obținuți cumpără plase de pescuit, pe care mai departe le transforma în plase de camuflaj.

Fiecare din aceste femei a pierdut pe cineva în războiul din estul Ucrainei

Un tânăr de16 ani purta pe rucsac o brățară în culorile steagului Ucrainei şi pentru acest lucru a fost bătut până la moarte de separatiștii pro rusi.

Trupul său a ajuns neînsuflețit acasă, torturat, asta ne povestește şi fotografia lui a rămas aici ca mărturie a ororilor care se pot petrece pe front daca războiul dintre Ucraina si Rusia va reizbucni.

Printre voluntare este şi o femeie din Rusia, stabilită de mult timp în Kramatorsk. A decis să dea o mână de ajutor militarilor ucraineni după ce, în 2014, foști prieteni şi vecini îi doreau moartea, doar pentru ca locuia în ţara vecină.

"Ştiţi, am început să tremur. Şi după asta mi-am spus că trebuie să dau o mână de ajutor armatei. Aici am copii, nepoţi, trebuie să-i apar"

În regiunea Donetsk, luptele sunt la ordinea zilei. De 8 ani însă, nimeni nu înaintează, nimeni nu cedează. Rebelii pro-ruşi, care dețin controlul în zona, trag pentru a se asigura ca ucrainenii nu vin peste ei.

De partea cealaltă, trupele guvernamentale folosesc armamentul ca ripostă la acțiunile separatiștilor.

În 2015, între cele doua părți a fost semnat un acord de încetare a focului, care, însă, nu a fost respectat niciodată. Mai mult, peste 13.000 de oameni şi-au pierdut viaţa in tot acest timp – militari, civili si rebeli pro-ruşi.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Astăzi, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri au discutat timp de trei ore la Kiev. Iată detaliile de ultimă oră.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că se aşteaptă ca în curând să aibă loc un summit privind criza ucraineană, cu preşedinţii rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Surse apropiate preşedintelui francez au anunţat, sub protecţia anonimatului, că preşedintele rus a promis că nu va lansa noi inițiative militare în apropierea granițelor Ucrainei în perioada următoare, pentru a deschide calea unei posibile detensionări a situaţiei O informație pe care Kremlinul o dezminte însă. Agențiile de presă rusești au anunţat demararea unor exerciții militare în sudul Rusiei, care vor dura trei săptămâni.

Preşedintele rus ar fi fost însă de acord ca trupele participante luna aceasta la un exerciţiu militar pe teritoriul belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina, să retragă după încheierea acestor manevre.

Între timp, şase nave de război rusești se îndreaptă spre Marea Neagră dinspre Mediterana pentru exerciții navale.

Rusia a anunțat la începutul anului că marina sa va organiza un set amplu de exerciții care să implice toate flotele sale- peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de avioane, și aproximativ zece mii de soldați-, în lunile ianuarie și februarie, de la Pacific până la Atlantic.

Potrivit jurnaliștilor CNN, Rasputiţa, sau noroiul primăverii, ar putea salva Ucraina. Practic, daca s-au topit zăpezile, solul s-ar transforma în noroi, iar tancurile rusești ar înainta mult mai greu.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Vladimir Putin
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close