Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Consiliul Concurenţei a descins la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Suspiciuni că ratele românilor au fost manipulate

Consiliul Concurenţei a descins la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Suspiciuni că ratele românilor au fost manipulate

Consiliul Concurenței a descins, marți dimineața, în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, după ce a început o anchetă legată de evoluția dobânzilor la lei.

Consiliul Concurenţei a descins la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Suspiciuni că ratele românilor au fost manipulate
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    01 Noi 2022   •   15:34

Cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România, potrivit informațiilor BNR și ACI.  

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci "sunt dispuse" să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus recent că, în vară, băncile au "sărit calul" şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie. 

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a distanțat. 

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%. 

×
Subiecte în articol: robor Consiliul Concurentei
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close