Într-un raport transmis de Banca Mondială, această instituție recomandă Guvernului de la București să uniformizeze cotele de TVA. De asemenea, și Comisia Europeană a propus României să aibă doar două cote de TVA în momentul de față. Potrivit analizelor care se fac la nivelul Guvernului, există posibilitatea să fie eliminate cotele de TVA reduse.
Mai exact, Banca Mondială a propus ca, de exemplu, cota de TVA redusă pentru mesele la restaurant, care este în prezent de 9% să crească la 19%. Asta ar face ca fiecare masă la restaurant să fie mai scumpă. De asemenea, tot Banca Mondială a recomandat Guvernului de la București să crească și cota de TVA practicat în industria hotelieră.
În prezent este 5% şi aceasta ar putea să crească la 19%.
Asta ar face, de exemplu, ca vacanțele românilor să fie mai scumpe, potrivit unor surse guvernamentale.
Uniformizarea acestei cote de TVA pentru HORECA este luată în calcul. Asta în condițiile în care acest domeniu de activitate beneficiază și de alte facilități fiscale. Este o încercare pe care o face Guvernul pentru a aduce bani în plus la bugetul de stat. În România sunt mai multe cote de TVA.
De exemplu, avem un TVA de 5% pentru produsele alimentare tradiționale, TVA de 9% pentru mesele la restaurant sau, de exemplu, un TVA de 5% practicat în industria hotelieră sau în instituțiile de cultură.
Vrea Guvernul să uniformizeze cota de TVA și astfel să aducă bani la bugetul de stat, dar și să îndeplinească jalonul asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Dacă nu se aliniază cerinței, România ar putea pierde miliardele europene.