În 2019, 104 POS-uri au ajuns în trei județe și în Capitală. În primăvara acestui an, Asociația Administratorilor de Piețe din România promitea că alte 60 de aparate vor ajunge în alte nouă județe.
Realitatea din teren însă este alta. În toată zona Moldovei, doar un singur producător are POS și acela instalat recent.
Asociația Administratorilor de Piețe din România demarat în urmă cu 4 ani un proiect în urma căruia majoritatea producătorilor care își vând marfa în piețele din țară ar fi trebuit să le ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardul.
În primul an de la implementare, 104 POS-uri au ajuns în Sibiu, Iași, Galați și Sectorul 1 al Capitalei, iar în acest an s-a promis extinderea în alte nouă orașe.
"Este o modalitate simplă, eficiente de a face cumpărături, iar prin această modalitate venim în sprijinul generațiilor tinere pe care dorim să-i readucem în piață şi pe care încercăm să-i ajutăm să redescopere gustul produsului românesc.
Digitalizarea piețelor - câţi producători din ţară au POS
Inițiatorii proiectului promiteau atunci că 60 de POS-uri vor fi instalate în piețele din Alexandria, Satu Mare, Făgăraș, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Vaslui, Bacău și Craiova. În zona Moldovei însă, există abia de azi un singur POS, cel din piața centrală din Bacău.
"Nu sunt de acord dar asta este. Ne îndreptăm spre totul virtual", spune un producător din piaţă.
Prin proiectul de digitalizare a piețelor putem vedea curând coduri QR afișate pe tarabe.
"Este vorba despre un cod pe care îl poate tasta oricine, simplu, cu ajutorul unui telefon, iar în urma acestei tastări putem să avem în primă fază datele de identificare ale celui care este la masă.
Deci practic putem verifica dacă este producător și dacă produsele pe care le are pe masă corespund cu cele din camerele de producător", spune Todor Birţ, președinte Asociația Administratorilor de Piețe din România
Prima piaţa care a implementat codul QR la produse
"Suntem prima piață care am implementat codul QR, că atragem și generațiile tinere. Încă o dată vă aduc aminte de codul QR. Mămicile cu copiii, în momentul în care merg prin piață, pot să scaneze și să-și aleagă produsele. Am sesizat persoane tinere care scanează codurile QR pentru aflarea informațiilor", spune Octavian Teodorescu, director servicii publice Alexandria.
În piețele din Capitală, însă, sunt doar câțiva producători care oferă posibilitatea plății cu cardul. Cinci dintre ei. În Sectorul 1, Piața Domenii din București este singura unde toți producătorii au POS.