Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Directorul ANM, Elena Mateescu, explicații despre norul toxic din Ucraina | Este sau nu România vizată de acest fenomen

Directorul ANM, Elena Mateescu, explicații despre norul toxic din Ucraina | Este sau nu România vizată de acest fenomen

Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis că România nu va fi traversată de norul toxic care provine din Ucraina și că emisiile detectate de stațiile de monitorizare a calității aerului s-ar datora Codului Galben de vânt.

Directorul ANM, Elena Mateescu, explicații despre norul toxic din Ucraina | Este sau nu România vizată de acest fenomen
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2022   •   18:30

„În ceea ce privește particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, să nu uităm că astăzi până la ora 20.00 ne aflăm sub incidența unei avertizări de Cod Galben, cu vânt de intensitate în special în zona Dobrogei, care fi putut să ridice particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de Est și Sud-Est a țării. În zona capitalei, în ultimele trei luni, au fost cantități foarte mici de precipitații. 7,3 în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metru pătrat în trei luni, față de o medie de 110 cât ar fi trebuit să cumulăm în această perioadă a anului. (...)

Confirmăm că nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, datorită circulației dinspre sector nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre. Monitorizăm permanent.”, a transmis Elena Mateescu într-un briefing de presă la Guvern.

Și Ministerul Mediului a transmis un mesaj în acest sens:

„Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), susține, într-o postare pe Facebook, că informațiile privind norul toxic din Ucraina reprezintă un fake news.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților”, se arată în postarea DSU.

 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close