Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dr. Chirculescu, despre noul scandal al biocidelor: "Trebuie să respectăm și niște reguli elementare de igienă"

Dr. Chirculescu, despre noul scandal al biocidelor: "Trebuie să respectăm și niște reguli elementare de igienă"

Florin Chirculescu, medic chirurg la Spitalul Universitar, a vorbit la News Hour with CNN despre ceea ce ce presupune munca cu biocidele, dar și protocolul pentru evitarea infecțiilor nosocomiale.

Dr. Chirculescu, despre noul scandal al biocidelor: "Trebuie să respectăm și niște reguli elementare de igienă"
Sursa foto: Facebook / Florin Chirculescu
de Maria Zărnescu    |    08 Iun 2021   •   18:53

Medicul susține că pe lângă biocide, la prevenirea infecțiilor nosocomiale contribuie și regulile simple de igienă, pe care tot personalul medical al trebui să le respecte.

"Biocidele sunt doar un pilon al luptei împotriva infecțiilor nosocomiale. Trebuie să respectăm și niște reguli elementare, precum să te speli pe mâini, să folosești des săpunul, să ai un bloc operator care are circuite separate, să existe circuite separate în întreg spitalul.

Practic este doar un bilon din tot ceea ce înseamnă lupta împotriva infecțiilor nosocomiale. Din spital nu trebuie să lipsească nici o echipă care să se ocupe de așa ceva în spital. (...) Ar trebui să existe niște infecționiști care să monitorizeze aceste lucruri.

Există agenții în lume care verifică orice aliment, orice medicament, în cazul de față biocid care ajunge să  fie de uz public, mai ales în spitale. El trebuie să capete un certificat de conformitate de la acea agenție, cum este, de exemplu FDA. Există comercianți care nu sunt interesați de starea oamenilor de starea pacienților, ei vor să facă profit și atunci trebuie să existe un feedback la toată treaba asta, trebuie să existe o barieră, iar această barieră nu poate să fie pusă decât de un set de laboratoare care să vegheze", a explicat medicul, la Antena 3.

Ministerul Sănătății: Sute de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, retrase de la utilizare

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că a retras sute de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, din unitățile sanitare, în perioada martie 2020 - mai 2021.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite Direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 - mai 2021.

Astfel, potrivit Inspecției Sanitare de Stat, inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri. Cantitatea de 45 de litri a fost retrasă de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Este vorba de Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero - produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită. Alți 200 de litri au fost retrași de la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Este vorba de Dezinfectant Efekt Bactisept, care nu are arie de aplicare în unități sanitare.

„Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare: Apesin Handactive F Germania, Pliwa Decontamed Austria, Desogen Aero România - jud. Ilfov, Dezifectant Efekt Bactsept România - jud. Bacău”, potrivit MS.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1,2 litri de produs biocid Incidin Liquid (producător Germania), pentru deficiențe de etichetare, de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2,5 litri de produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară), de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. „Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri”, potrivit MS.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 de litri de produs biocid Bioxeco 5S, de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, pentru că eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.

„Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%). Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept. Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide”, arată MS, într-un comunicat de presă transmis marți, potrivit Mediafax

 

 

×
Subiecte în articol: medic biocide infecţie nosocomială
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close