Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fraude cu conturi bancare în România. Ce metode au inventat escrocii online şi cum ne ferim: "În niciun caz să nu introducă datele cardului"

Fraude cu conturi bancare în România. Ce metode au inventat escrocii online şi cum ne ferim: "În niciun caz să nu introducă datele cardului"

Atenţie la ţepele de sărbători, că hoţii nu au liber! Un român a pierdut într-o secundă 40 de mii de lei. Jurnaliștii Antena 3 CNN arată ce metode au inventat şi cum ne ferim.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   18:44

Se apropie sărbătorile iar escrocii online îşi intensifică activitatea. Tentativele de fraudare a conturilor bancare se înmulţesc şi, mai grav este, că în multe cazuri, hoţii de pe internet reuşesc să fure sume considerabile.

Centrul de Soluţionare Alternativă a litigiilor în domeniul bancar ne oferă nişte exemple concrete şi reale de persoane fraudate.

Un cetăţean din Iaşi a plătit online suma de 40 de mii de lei, după care a constatat că site-ul de pe care a cumpărat era de fapt o clonă a celui original. A recuperat doar jumătate din această sumă, de la bancă, sub formă de gest comercial.

O femeie din Bucureşti a divulgat datele de pe cardul bancar, ca urmare a unui anunţ de pe un site de vânzări, iar prejudiciul a fost de peste 17 mii de lei.

Mai există şi cazul unui cetăţean din Harghita care a observat că din contul lui, fără să-şi dea vreun acord, se fac anumite plăţi către companii din Spania. Aici, banca a restituit întreaga sumă, respectiv 2400 de lei.

Cele mai întâlnite metode utilizate de hackeri sunt clonarea site-urilor ce aparţin unor companii mari, transmiterea de e-mailuri prin care suntem anunţaţi că am câştigat ceva, mesaje pe telefon sau pe conturile de social media ce par să fie de la cunoscuţi - acestea vând ataşate nişte linkuri sau chiar clonarea paginilor de internet banking a băncilor.

Cum facem să nu picăm în plasa escrocilor online

Cum facem să nu picăm în plasă. Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al Centrului de Soluţionare Alternativă a litigiilor în domeniul bancar a explicat la Antena 3 CNN.

"De cele mai multe ori nu este a băncii responsabilitatea, ci a fiecăruia dintre noi. Este vorba de consumatori care au introdus cu mâna lor informațiile referitoare la card, deci e vorba de responsabilitatea personală. Este necesară o mai mare atenție a consumatorilor. Dincolo de educația financiară, sunt niște chestiuni simple, pe care ar trebui să le aibă în vedere.

Să nu devină atât de euforici atunci când primesc un mesaj, că e sms sau email, că au câștigat o suma mare de bani. Sau că primesc de pe un site o oferta cu un produs cu preț redus. În niciun caz să nu introducă datele cardului în situația în care li se cere un transfer. Datele de pe card se pun doar atunci când se fac cumpărări efective de produse, pe o platforma securizată.", a explicat expertul, la Antena 3 CNN.

Cele mai des utilizate metode de fraudare a conturilor

- clonarea site-urilor originale

- e-mail notificare câştiguri mari

- mesaje pe telefon sau social media cu linkuri ataşate

- clonarea paginilor de internet banking

×
Subiecte în articol: fraude conturi bancare escroci hoti
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close