Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul, anunț de ultimă oră despre economisirea gazelor și a energiei electrice. Cine ar putea fi obligat să facă asta

Guvernul, anunț de ultimă oră despre economisirea gazelor și a energiei electrice. Cine ar putea fi obligat să facă asta

România nu va avea probleme cu gazele iarna următoare dau asigurări reprezentanții Guvernului. Cu toate acestea, nu este exclus ca anumite sectoare să reducă acest consum după decizia luată la nivelul Uniunii Europene. Guvernanții au recomandări și pentru populație.

Guvernul, anunț de ultimă oră despre economisirea gazelor și a energiei electrice. Cine ar putea fi obligat să facă asta
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    27 Iul 2022   •   18:26

"Recomandarea autorităților este să economisim, să folosim mai puțin curent și mai puțin gaz. Cel puțin asta spun reprezentanții Guvernului. Este doar cu titlu de recomandare și, spun ei, că nu ar deveni o obligație, cel puțin nu pentru populația civilă, nici în situația în care la nivelul Uniunii Europene va fi dat un nivel de alertă, în situația în care Rusia va întrerupe complet livrarea cu gaze către Uniunea Europeană.

Populația civilă, de asemenea, industria critică, serviciile sociale și întreprinderile mici și mijlocii - sunt categoriile cărora nu li se va impune în mod obligatoriu o reducere a consumului de gaze. Asta promit astăzi reprezentanții Guvernului condus de Nicolae Ciucă, după decizia luată la nivelul Uniunii Europene ca toate țările membre, cu mici excepții, să reducă consumul de gaze cu 15 % în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023.

Prin urmare, cui se va aplica această măsură? Cel mai probabil instituțiilor publice? Este o propunere mai veche a Comisiei Europene, dar și altor sectoare industriale. Reprezentanții Guvernului spuneau că sunt în discuții cu acestea. Deocamdată este la nivel de recomandare, nu este obligatoriu. Nici măcar Uniunea Europeană, deocamdată, nu a impus o reducere a consumului de gaze cu 15%", a transmis reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache.

România ar putea chiar să aibă o țintă mai mică de 15%, având în vedere că stăm foarte bine cu nivelul de înmagazinare al gazelor. Mai exact, ținta impusă de Uniunea Europeană era ca până la 1 august să avem 46 % nivelul de stocare al gazelor.

În România este la 55 % astăzi și până la 1 august ar putea să ajungă la 58 % deci cu 12 % mai mult decât nivelul impus de Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: gaze
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close