Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România iese din bezna intereselor. Decizie majoră a Guvernului privind hidrocentralele din ţară

România iese din bezna intereselor. Decizie majoră a Guvernului privind hidrocentralele din ţară

România iese din lumina intereselor. Hidrocentralele de sute milioane de euro gata să producă energie pe care se pune praful pentru că sunt în arii protejate ar putea fi puse în curând în funcțiune, potrivit unei decizii majore luată de Guvern. Iată cum!

de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    14 Dec 2022   •   18:57

România iese din lumina intereselor. V-am arătat în urmă cu o lună și jumătate la News Hour with CNN cum se pune praful pe hidrocentralele de sute milioane de euro gata să producă energie.

Astăzi vă spunem că acestea ar putea fi puse în curând în funcțiune, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care aceste amenajări vor fi scoase din ariile protejate.

Zece hidrocentrale finalizate în proporție de 80-90 % care ar fi putut produce energie pentru România. Ele însă stau închise de ani buni din cauză că instituțiile statului și-au pasat niște sarcini simple ce ar fi făcut lumină înaintea intereselor.

România iese din bezna intereselor. Decizie majoră a guvernului privind hidrocentralele din ţară

"Este destul, să zicem, așa de ciudat. Aș putea spune  că au fost declarate situri natura 2000 pentru a bloca acele investiții", spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În urmă cu o lună și jumătate vă arătam în seria de reportaje România în lumina intereselor cum stăm pe niște comori energetice care, cu câteva avize, ar putea să ne ieftinească facturile uriașe.

Pentru întreaga amenajare hidroenergetică de pe râul Jiu, statul a investit până în acest moment 177 de milioane de euro și încă investește în pază și întreținerea echipamentelor.

Iar dacă, de mâine acest ansamblu de hidrocentrale ar funcționa, ar produce undeva la 259 de gigawați-oră pe an, necesarul alimentării a 200.000 de locuințe sau, pe scurt, un județ întreg.

Cine blochează deschiderea hidrocentralelor în vremuri de criză

Vă arătam, de asemenea, și cine blochează deschiderea acestor hidrocentrale atât de utile în aceste vremuri de criză. De la ONG-uri de mediu până la partide politice.

După ce zona în care se află cele 2 hidrocentrale a fost declarată arie protejată, ONG-urile au cerut blocarea proiectului în instanță, iar judecătorii au decis că lucrările sunt ilegale.

Ca atare, mingea se află în acest moment în curtea parlamentarilor români, care încearcă să traseze printr-o lege limitele ariei protejate, astfel încât să scoată cele 2 hidrocentrale din interiorul sitului natural.

De la difuzarea reportajelor de când proiectul de lege care ar fi scos hidrocentralele din ariile protejate, inițiat de senatorul Daniel Zamfir, era contestat la CCR, lucrurile au început să se miște, nu neapărat spre rezolvarea situației.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care clarifică situația hidrocentralelor

Mai întâi, Curtea Constituțională a admis contestația celor de la USR. S-a muncit la o nouă formă a legii, care chiar ieri a fost respinsă de către Parlament.

"Cred că ar fi un lucru extraordinar de important, mai ales în acest context, să continuăm lucrări la acele hidrocentrale", spune Daniel Zamfir, senator PSD.

Iar astăzi după multe promisiuni, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care clarifică situația acestor hidrocentrale.

Ele au fost scoase din zonele naturale protejate și astfel ar putea fi deschise, dar tărăgănarea și dezinteresul de până acum ne vor mai costa cel puțin un an de zile. De atât timp este nevoie doar să se șteargă praful de pe ce a fost lăsat în bezna intereselor.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close