Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Infarctul miocardic, o nouă ameninţare la sănătatea tinerilor | Simptomele la care să fim atenţi. Avertismentul medicilor

Infarctul miocardic, o nouă ameninţare la sănătatea tinerilor | Simptomele la care să fim atenţi. Avertismentul medicilor

Infarctul miocardic nu mai este o raritate în rândul tinerilor, ci a ajuns o obișnuință. Este semnalul de alarmă care vine din partea specialiștilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2024   •   20:42

Mai îngrijorător este că jumătate dintre cei care fac infarct nu se știau cu probleme cardiace. Potrivit statisticilor, una din două persoane pe care o întâlnim este hipertensivă.

Secțiile de specialitate și cabinetele private sunt pline ochi, iar pentru un consult putem aștepta luni bune sau chiar un an.

Medicul Ștefan Buznatu și-a făcut propriul site unde pacienții pot vedea în timp real locurile ocupate și cele disponibile. Din păcate, listele de așteptare sunt uriașe, chiar dacă Bucureștiul are cei mai mulți cardiologi din țară, peste 540.

Pacienții din județele limitrofe tot în Capitală trebuie să ajungă la medic și atunci listele de așteptare devin supraaglomerate. Din păcate, marea majoritate, în ultima vreme, sunt cu vârste tinere și vorbesc cu vârste tinere aici până în jurul vârstei de 55-60 de ani și lucrurile pleacă de pe la 35", spune dr. Stefan Busnatu, cardiolog Spitalul Bagdasar Arseni pentru Antena 3 CNN.

Așa s-a întâmplat şi în cazul unui pacient care a avut primele simptome încă din tinerețe, însă le-a ignorat.

"Am făcut pe infarct din cauza la ţigări. Acum nu mai fumez după 30 de ani", spune un pacientul

" Am căzut, m-a dus copilul de urgență la spital. Când am ajuns medicul mi-a spus că nu este de la tensiune, ci de la inimă că nu se deschide", mai spune o femeie.

Numărul pacienților cu afecțiuni cardiace grave este în creștere, avertizează medicii. Plină este și secția de cardiologie a Spitalului Universitar. Acolo sunt internați aproape 100 de pacienți.

"Avem între 18 și 22-23 de infarcte care vin joia. Avem un sistem de rotație între diferite spitale. Avem pacienți la 18 ani, 26 de ani, 33 de ani, ș.a.m.d. Deci vorbim de pacienți foarte tineri. Spuneam că pentru cardiologie considerăm tânăr sub 50 de ani", spune Dragoş Vinereanu, cardiologie Spitalul Universitar.

"Stilul ăsta sedentar. Mai avem și o groază de stres de peste tot, probleme Alergăm să avem bani", spune un tânăr.

Specialiștii atrag atenția că prea puțin pacienți își dau seama la timp de afecțiunile cardiace grave.

"Dacă ne raportăm strict la ziua de ieri din 11 infarcte, jumătate aveau careva simptome și jumate s-au adresat pentru prima dată pentru prima primele simptome din viața apărute. Majoritatea pacienților nu au careva simptome, dar totuși, ca simptomatologie care prevalează pentru acest pacientul este durere de cap sau cefalee, stare de rău general unei ori în somnii", spune Mihai Melnic, cardiolog.

Pentru un consult de specialitate într-un spital sau o clinică privată putem plăti între 200 și 600 lei. Cu toate acestea, și în acest caz ne putem lovi de listele uriașe de așteptare.

×
Subiecte în articol: infarct miocardic
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close