Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Charles Michel: "Trebuie să depunem împreună toate eforturile pentru a ne proteja valorile"

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Charles Michel: "Trebuie să depunem împreună toate eforturile pentru a ne proteja valorile"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:41 03 Apr 2024 Modificat la 18:48 03 Apr 2024

Președintele Klaus Iohannis îi primește la o întâlnire la Palatul Cotroceni pe președintele Consiliului European Charles Michel și premierii din Ungaria, Viktor Orban, Belgia, Alexander De Croo și Croația, Andrej Plenković.

”Îi vom găzdui împreună pe premierii din Belgia, Ungaria și Croația, în contextul unui proces mai amplu de consultări cu liderii statelor membre ale UE. Concluziile dezbaterilor se vor reflecta în documentul strategic ce va fi adoptat de Consiliul European, probabil la sfârșitul lunii iunie”, a declarat Klaus Iohannis

Președintele țării a mai precizat că, în momentul de față, situația României este alta față de lucrurile discutate la summit-ul de la Sibiu, din urmă cu cinci ani.

”Astăzi însă, avem o schimbare esențială raportat la situația de acum 5 ani. Ne aflăm într-un context național și internațional afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de consecințele multiple ale acestui război de agresiune. Suntem nevoiți, prin urmare, în premieră, să realizăm acest exercițiu de reflecție comună, pe fondul unui război desfășurat în imediata noastră vecinătate, la granițele Uniunii Europene”, a precizat Klaus Iohannis.

Acesta mai spune că, totodată, războiul de la granițele țării ”nu este singura provocare la care va trebui să ne gândim și căreia să-i răspundem în perspectiva viitorului ciclu instituțional în care vom intra după alegerile europene din iunie”.

”Nu trebuie să uităm de dificultățile și crizele din ultimii ani legate de pandemia de COVID-19, de evoluțiile economice, sociale, de criza energetică, de dezastrele naturale determinate de schimbările climatice, de migrația ilegală sau de amenințările hibride - sunt doar câteva exemple care ilustrează nevoie de acțiune pe multiple paliere și nevoia de coordonare. Ca atare, în spiritul imprimat acestui exercițiu de reflecție încă de la Sibiu, trebuie să rămânem angajați să depunem împreună toate eforturile pentru a ne proteja valorile, spiritul european și democrația câștigată cu greu în unele state membre, totul pentru a deveni mai puternici în următorii 5 ani”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, președintele mai precizează că prioritățile strategice ale României pentru perioada 2024-2029 sunt securitatea și apărarea, extinderea, implicarea Uniunii Europene la nivel mondial, reziliența și competitivitatea, energia și migrația.

”Din perspectiva României, în următorii ani, la nivelul Uniunii Europene trebuie să ne concentrăm pe consolidarea construcției europene și mă refer în special la securitate și apărare. Este prioritatea noastră principală și perspectiva din care privim la București și procesul de extindere a Uniunii Europene, ca o investiție strategică pe termen lung în securitatea noastră comună. În ceea ce privește conectivitatea, ne dorim o Europă bine ancorată în lanțurile de aprovizionare la nivel global, iar un rol strategic în acest sens îl are Marea Neagră. În același timp, este important să vedem conectivitatea și ca vector de aprofundare a integrării în interiorul Uniunii. Referitor la piața unică, subliniez că aceasta rămâne un pilon fundamental al proiectului european și cel mai bun instrument pentru a ne consolida creșterea și reziliența, inclusiv pentru a face față șocurilor externe. Voi pleda pentru stimularea competitivității, menținerea coeziunii în cadrul pieței interne și condiții echitabile de concurență în Uniune și în raport cu partenerii externi”, a subliniat Iohannis.

×
Parteneri
x close