Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Riscul anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, la un pas să devină realitate | Avertismentele liderilor internaţionali: "Restul lumii va avea de suferit"

Riscul anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, la un pas să devină realitate | Avertismentele liderilor internaţionali: "Restul lumii va avea de suferit"

Ipoteza anexării Transnistriei la Rusia este privită cu scepticism de autorităţile de la Chişinău. Însă, tot ele recunosc că politica regimului de la Kremlin este imprevizibilă, aşa că se pot aştepta la orice.

de Laurențiu Rădulescu    |    26 Feb 2024   •   19:25

Deocamdată Chișinăul a anunţat că urmărește "cu atenție" situația din regiune. Potrivit scenariului apărut săptămâna trecută, miercuri ar urma ca Tiraspolul să facă solicitarea către Moscova, iar Vladimir Putin va vorbi despre alipierea Transnistriei în discursul său din Parlament, programat pentru joi.

În acest moment, autorităţile de la Chişinău nu vor să ia în calcul faptul că autorităţile transnistrene vor cere să facă parte din Federaţia Rusă. Este ceva ce au mai auzit de-a lungul timpului. În urmă cu aproape două decenii chiar a existat un aşa-zis referendum în acest sens, în regiunea separatistă.

Problema transnistreană mai presupune şi altceva, dincolo de chestiunile politice: depozitul uriaș de muniție și armament de la Cobasna, localitate aflată la granița cu Ucraina. 

"Cea mai mare problemă este că guvernarea de la Chişinău nu știe ce să facă cu Transnistria astăzi și nu există semnale că ei vor face acest apel către Rusia, vor lua această decizie. Dar în cazul în care vor face acest lucru și în cazul în care vor ataca Ucraina, Ucraina timp de câteva zile e capabilă să rezolve problema Transnistreană", spune Anatol Şelaru, fost ministru al Apărării.

Planul lui Putin cu Republica Moldova

Pe de altă parte, s-a vorbit şi despre faptul că Transnistria poate fi un cap de pod pentru armata Rusă, care astfel să cucerească Moldova.

"Acest scenariu, deși este posibil să fie realizat doar atunci când Federația Rusa se va clarifica cu toate misiunile sau sarcinile strategice în Ucraina, în special dacă va fi deci ocupată regiunea  Herson-Nicolaev-Odesa. Consider că Federația Rusă vrea să aibă o pauză operativă de vreo 5 ani pentru a pregăti forțele, a reînarma, a împrospăta, după care după care este posibil acest scenariu să fie continuat", spune Vitalie Stoian, fost șef stat major al Armatei.

Fostul director CIA a vorbit despre faptul că în acest moment nu există nicio îndoială că Putin nu se va opri la Ucraina şi că Republica Moldova este cu siguranţă în vizorul acestuia. O analiză similară a făcut şi ministrul britanic de externe în faţa adunării Naţiunilor Unite

"Dacă Putin ar reuși să obțină o victorie, restul lumii ar avea și ea de suferit. Ceea ce începe în Ucraina nu s-ar termina acolo. Putin ar putea cu ușurință să-și aplice denaturările istoriei în altă parte, cum ar fi Moldova sau statele baltice. Iar alții vor fi încurajați să treacă la luptă atunci când le convine", spune David Cameron, ministrul britanic de Externe.

"Transnistria este o marionetă în mâinile Rusiei. Avem ceea ce avem", spune cineva.

"Nu ne dorim conflict între Republica Moldova și Rusia, dar ne dorim pace și liniște în țară. Ucraina este un scut pentru Republica Moldova la acest moment, iar noi ne dorim pace", mai spune cineva.

Sunt şi analiști care spun că în acest moment Rusiei îi convine o Transnistrie întreținută financiar de Uniunea Europeană, dar exploatată geopolitic și strategic de Kremlin. Şi tocmai din acest motiv, cererea de alipire este văzută cu scepticism.

×
Subiecte în articol: Transnistria Vladimir Putin anexare
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close