Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Istorie distrusă de bombardamente. Ce a mai rămas din siturile antice din Gaza

Istorie distrusă de bombardamente. Ce a mai rămas din siturile antice din Gaza

Unele dintre victimele războiului israelian împotriva Hamas sunt situri istorice și repere neprețuite din Gaza. Biserici, moschei și alte instituții culturale, unele dintre ele construite în urmă cu mii de ani, sunt acum reduse la praf și moloz.

Istorie distrusă de bombardamente. Ce a mai rămas din siturile antice din Gaza
Sursa foto: hepta / DPA Images / Fadi Wael Alwhidi
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   20:28

Nada Bashir, corespondent CNN, a făcut un inventar a ceea ce s-a pierdut până acum şi vine cu mai multe informaţii.

Acestea erau comori culturale și centre ale comunității din Gaza. Acum zac în ruine precum Palmira din Siria sau orașul antic Nimrud din Irak, victime ale războiului.

Aceste imagini arată biserica Sfântul Forfar, una dintre cele mai vechi din lume, înainte de începerea asaltului israelian, în urmă cu trei luni. Iată cum arată acum, după un atac aerian israelian în octombrie.

”Care este motivul? De ce? Îl rugăm pe Dumnezeu să aducă pacea în zonă. Rădăcinile noastre sunt aici, suntem aici de 2000 de ani și nu vom pleca, rămânem aici, ne continuăm viața”, spun localnicii.

Părintele bisericii, Habib Silas, spune că 17 persoane au murit în atacul asupra complexului în care se adăposteau oamenii.

Israelul spune că a fost "o pagubă colaterală și nu a fost ținta vizată", dar nu este singurul sit istoric distrus.

Marea Moschee din Gaza are o istorie despre care se spune că datează de pe vremea filistenilor și a fost atât un templu, cât și o biserică înainte de a deveni moschee.

Astăzi, tot ce a rămas în picioare este minaretul, iar biblioteca sa cu manuscrise istorice s-a pierdut în mare parte.

Moscheea în sine este un simbol al poporului și al vieții culturale zilnice din Gaza. Deci, din păcate, odată cu această pierdere, oamenii din Gaza au pierdut un simbol foarte important al identității lor și al orașului.

Şi nu este vorba doar de lăcașuri de cult. Această baie publică, despre care se spune că a fost construită în secolul al XIV-lea, a fost în proprietatea aceleiași familii timp de generații, distrusă într-o clipă.

Armata israeliană a declarat că a vizat o echipă teroristă din Hamas. Oricând se va încheia acest război și va începe reconstrucția, un lucru este sigur: o mare parte din istoria Fâşiei Gaza zace acum sub dărâmături.

×
Subiecte în articol: razboi Israel Fasia Gaza
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close