Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Orașele inteligente, soluția pentru multe dintre problemele actuale | Interviu exclusiv cu cercetătorul Kendall Giles: ”Transportul va fi silenţios şi nu va polua mediul”

Orașele inteligente, soluția pentru multe dintre problemele actuale | Interviu exclusiv cu cercetătorul Kendall Giles: ”Transportul va fi silenţios şi nu va polua mediul”

Peste jumătate din populația lumii trăiește în orașe, iar în următorii 20 de ani procentul va ajunge la 68%, potrivit ONU. Ceea ce înseamnă zone din ce în ce mai mari suprapopulate, consumatoare de energie, poluatoare şi, dacă nu sunt luate măsuri, din ce în ce mai toxice. Aşa că acum preocuparea specialiştilor se îndreaptă spre construirea unor oraşe cât mai sustenabile, care să ofere o calitate a vieţii celor care locuiesc acolo, dar să şi protejeze mediul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   20:22

Kendall Giles, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători în domeniu, a explicat într-un interviu pentru News Hour with CNN cum va ajuta inteligenţa artificială la construirea şi adaptarea acestor oraşe şi cum va arăta viaţa unui om obişnuit peste doar 20 de ani.

”Aceste tehnologii vor fi disponibilie şi accesibile mai repede în unele zone decât în altele. Sper că în viitor, în marile orașe, pentru că, dacă avem sustenabilitate, mai mulți oameni vor dori să vină în aceste orașe, să locuiască aici.

Dar aș vrea să îmi imaginez că în viața de zi cu zi, mă trezesc dimineața, cafeaua mea este făcută corect, ştie cât de tare este. Cumpărăturile mele sunt acolo. Mulți dintre noi lucrăm de acasă astăzi. Dar dacă trebuie să călătoresc undeva, o să am un drum liniştit, transportul va fi silenţios şi nu va polua mediul. Iar cerul este senin. Deci pentru asta lucrăm, pentru a face viața în marele oraș mai bună, mai durabilă. Și e clar că va fi o diferență.

Haideţi să luăm perspectiva guvernului dumneavoastră. Dacă aveți un buget limitat şi aveți un oraș care lucrează la aceste tehnologii sustenabile pentru a face viața unui oraș mai bună, mai eficientă, pentru ca oamenii să fie mai prosperi şi să aibă un nivel de trai mai ridicat. Și aveți un alt oraș care se opune acestor tehnologii. În calitate de guvern, cui veţi da mai mulţi bani? Mai multe resurse? Pentru că orașul sustenabil va fi mai atractiv.

Așa că eu cred că acesta este scopul și visul, să facem calitatea vieții mai bună. Există, eivident unele riscuri. Dar cred că, știți, dacă putem trimite astronauți în spațiu, putem monitoriza şi tehnologiile. Este vorba despre a avea reguli, politici în domeniu. Dacă vă uitați la pandemie, tehnologia a funcționat bine. Dar neavând un plan de utilizare eficientă a acestei tehnologii, aici lucrurile au eșuat. Nu am fost dispuși să facem ceea ce trebuia să facem. Și aici avem nevoie de o inginerie integrată cu societatea”, a declarat cercetătorul Kendall Giles, pentru Antena 3 CNN.

”Unele oraşe nu se vor adapta”

De asemenea, Kendall Giles a vorbit și despre cum vor trebui să arate marile orașe peste 15 ani.

”Întreaga idee pentru care promovăm orașele inteligente și durabile este că dorim să folosim tehnologiile informației și comunicațiilor pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții, pentru a face ca funcționarea orașului să fie mai eficientă, serviciile să fie mai convenabile pentru oameni și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Componentele cheie sunt utilizarea durabilă a resurselor noastre, nu-i așa? Adică nu consumăm tot ceea ce avem acum, pe loc, astfel încât și viitorii noștri copii să se poată bucura de un viitor minunat. Dorim, de asemenea, să folosim tehnologii inovatoare pentru a valorifica informațiile existente, care sunt acolo şi pentru a determina modul în care folosim aceste servicii pentru a face utilizarea noastră mai convenabilă și mai eficientă.

Unele oraşe nu se vor adapta. Iar pentru acestea, va fi la fel ca în orașele de astăzi, unde ai poluare, ai combustibili fosili, ai neplăceri.

Ei nu vor observa nicio diferență, pentru că așa este viața lor, nu ştiu cum să fie altfel. Doar dacă se va trece de la un oraș sustenabil la un oraș nesustenabil se va observa o mare diferență. Pentru că, știți, sunt acasă. Folosesc internetul tot timpul. Abia când se opreşte, îmi dau seama cum pot oamenii să trăiască în acest fel.

Așa că doar la comparația dintre orașul sustenabil și orașul nesustenabil veți observa o diferență. În orașul sustenabil vor fi mai fericiți. Vor avea, sperăm, o calitate mai bună a vieții. În timp ce pentru orașele nesustenabile poate că nu va fi atât de plăcut”,  a mai declarat Kendall Giles.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close