Antena 3 CNN Actualitate România formează un corp de experți în dezvoltare durabilă, care vor contribui la implementarea SNDDR 2030

România formează un corp de experți în dezvoltare durabilă, care vor contribui la implementarea SNDDR 2030

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) monitorizează atent Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României 2030, în cadrul unui proiect lansat recent.

România formează un corp de experți în dezvoltare durabilă, care vor contribui la implementarea SNDDR 2030
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    04 Oct 2022   •   19:01

"FACIAS se va asigura, prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție și în mod continuu, că obiectivele trasate vor fi atinse într-o manieră transparentă și justă, ci și că toate informațiile relevante vor ajunge la publicul larg.

În acest sens, FACIAS a solicitat o serie de clarificări Departamentului pentru Dezvoltarea Durabilă (DDD), cel responsabil de implementarea obiectivelor din SNDDR.

DDD a dezvoltat o platformă online unde pot fi urmărite stadiile implementării și progresul celor 17 obiective. Aceste date sunt accesibile oricui, oferind detalii și statistici relevante pentru obiectivele propuse, la adresa agregator.romania-durabila.gov.ro.

Potrivit DDD, în 2018 a fost introdusă oficial o nouă meserie, cea de expert în dezvoltare durabilă, iar ținta este ca până în anul 2026 România să formeze un corp de astfel de experți, care să numere cel puțin 2.000 de persoane. În răspunsul primit de FACIAS se precizează că în prezent se desfășoară primul program de formare, la finalul căruia 150 de funcționari din administrația publică centrală ar putea deveni experți în dezvoltare durabilă.

În același timp, pentru a evalua corect nevoia de astfel de experți, România a solicitat sprijin tehnic Băncii Mondiale, pentru a realiza un amplu studiu, proiect inclus în PNRR, pentru a determina cu exactitate nevoia de formare a experților în dezvoltare durabilă, atât la nivelul administrației centrale, cât și la nivelul administrațiilor locale.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept", se arată într-un comunicat transmis de FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close