Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lipsă acută de oxigen în spitale, autoritățile nu au soluții

Lipsă acută de oxigen în spitale, autoritățile nu au soluții

Criza de oxigen din spitale împinge autorităţile către măsuri disperate! Bolnavii ar putea primi oxigen industrial în completarea celui de uz medical, a anunţat premierul Florin Cîţu, după întâlnirea cu producătorii de oxigen. La sfârşitul săptămânii trecute, trei spitale din Iaşi anunţau că nu mai au oxigen pentru pacienţi. Probleme au fost şi la Botoşani. Sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară, iar ambele au avut probleme cu livrările din cauza cererii prea mari.

Lipsă acută de oxigen în spitale, autoritățile nu au soluții
Sursa foto: Captură Antena 3
de Cătălin Onofrei    |    Paul Ciurari    |    05 Noi 2021   •   19:51

"Ați asistat la o resuscitare...A ajuns la noi prea târziu cu o afectare pulmonară completă. Oxigenul este vital pentru pacienții cu acest virus. Numărul pacientilor a crescut fulminant în utima lună", spune o asistentă de la Spitalul Judeţean Botoşani, în exclusivitate la News Hour With CNN.

Numărul deceselor provocate de COVID este uriaş. Din păcate, mulţi pierd lupta cu boala din cauza lipsei de locuri în spitale dar şi din cauza crizei de oxigen, care se extinde în întreaga ţară.

Consumul de oxigen a crescut enorm în acest val 4

 Până acum s-au consumat peste 200.000 de mii de litri numai în lunile august, septembrie și jumătate din octombrie.

Altfel spus, în două luni și jumătate s-a consumat jumătate din totalul oxigenului folosit tot anul acesta. O butelie îi ajunge unui pacient maximum 4 ore.

"Avem instalaţi senzori de oxigen care peste o anumită concentraţie ne alarmează. În momentul în care senzorii ne alarmeaza noi aerisim saloanele", explică asistenta medicală.

Care este situaţia Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani

De la începutul valului 4 la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani, pe secţia ATI au fost internați 123 de pacienți, din care 85 au fost intubați. 76 dintre acești pacienți au murit.

"Epuizant, frustrant, trist, deoarece sunt pacienți din ce în ce mai tineri", adaugă asistenta.

Pe 19 octombrie spitalul din Botoşani anunţa că firma furnizoare nu mai are oxigen. Astfel, vieţile pacienţilor atârnau de un fir de aţă. Trei zile mai tarziu patru oameni internaţi la Spitalul din Targul Cărbuneşti au murit după ce buteliile de oxigen nu au mai fost umplute de firma responsabilă.

Abia azi (n.r. 5 noiembrie), premierul demis Florin Cîţu s-a întâlnit cu reprezentanţii producătorilor de oxigen medical. Soluţii concrete nu au fost găsite.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul interimar a scris că "cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID. Pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, am cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen''.

Însă, premierul nu a specificat şi când se vor întâmpla toate acestea.

 

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close