Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Aşa este aici, mai pe sărăcie" | Zonele din România, unde mii de locuitori depind de un singur bancomat

"Aşa este aici, mai pe sărăcie" | Zonele din România, unde mii de locuitori depind de un singur bancomat

Într-o Românie în care se dorește limitarea banilor cash, mii de locuitori nu au acces la infrastructura bancara modernă şi depind de un singur bancomat. Şi de multe ori nici acela nu funcționează.

de Cătălina Iordache    |    08 Noi 2023   •   19:25

Majoritatea românilor care locuiesc în mediul rural nu au acces la un bancomat. Iar asta se întâmplă chiar şi în localităţile aflate la câţiva kilometri de Bucureşti.

Potrivit unei statistici recente, în loc să se crească numărul de bancomate din România acesta a scăzut în ultimii ani. Iar cele multifuncţionale, în care oamenii pot depune bani în cont, sunt o raritate.

"Nu merge, nu o avea bani, e pe sărăcie.S-a mai întâmplat şi ramane bancomatul fără bani", spune un bărbat

Periş, judeţul Ilfov, 2023. Într-o Românie în care se dorește limitarea banilor cash, mii de locuitori nu au acces la infrastructura bancară modernă şi depind de un singur bancomat. Şi de multe ori nici acela nu funcționează.

"Dacă retrag de aici îmi ia un comision între 5 şi 20 de lei, că depinde de bancă" mai spune cineva. 

Zonele din România, unde mii de locuitori depind de un singur bancomat

Localitatea are peste 5.000 de locuitori și un singur bancomat. Și sunt zile în care oamenii vin aici să retragă bani și îl găsesc şi pe acesta defect. De exemplu, până ieri un bancomat nu a funcționat deloc timp de câteva zile.

În plus, oamenii se plâng că plătesc comisioane mari. Pentru că nu toți au carduri la aceasta bancă. Iar dacă vor să facă și alte operațiuni sunt nevoiți să meargă la București.

"Au mai fost perioade în care bancomatul a fost închis sau defect", mai spune un bărbat.

În mai toate comunele din judeţul Ilfov se repetă povestea. Fie nu sunt bancomate, fie e unul singur, însă oamenii plătesc costuri suplimentare.

Am mers într-o altă localitate la aproximativ cinci km de Periş, unde am găsit un alt bancomat care  aparține unei bănci mai puțin cunoscute, ceea ce înseamnă şi comisioane mai mari.

"Uneori trebuie să plătim şi cash şi nu ne convine, dar asta e situaţia", mai spune cineva.

Nici în ţară situaţia nu este mai bună. Există foarte multe localități unde nu sunt deloc bancomate. Iar în altele, destul de puține, este doar unul funcțional. În comuna Teregova, oamenii sunt mai norocoşi. Au două bancomate şi o filială bancară. Aceasta însă este închisă din când în când.

"Este foarte solicitat pentru că la acest bancomat vin persoane din mai multe sate pentru a-şi ridica sumele de bani dorite", spune un localnic.

În altă localitate, aproape la fel de mare, nu există niciun ATM. Aşa că locuitorii din Domaşnea trebuie fie să facă 20 de kilometri până la primul bancomat fie încă 60 până la următorul.

Nici în privința dispozitivelor POS România nu stă foarte bine. În acest moment, sunt în jur de 300.000 în toată ţara, iar estimările specialiștilor sunt că, pentru a acoperi nevoile oamenilor, ar trebui să mai fie instalate încă 500.000.

×
Subiecte în articol: bancomate limitare cash agenție bancară
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close