Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Milioane de tone de deșeuri ajung în România, pentru că prețul depozitării este foarte mic

Milioane de tone de deșeuri ajung în România, pentru că prețul depozitării este foarte mic

Sergiu Cora
2 minute de citit Publicat la 18:47 14 Mai 2021 Modificat la 18:48 14 Mai 2021
o_1f5lou6nf1t8r32514l91fo7k31b.jpg
Sursa foto: Agerpres

Marea Britanie este unul din principalii "clienţi" în materie de deşeuri. Dar nu este singura ţară. Sute de tone ajung în ţara noastră şi din Italia, Germania sau Belgia.

Sunt date oficiale în acest sens! Dar haideţi să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru! Este simplu! În România este cel mai ieftin să depozitezi deşeuri! O tonă de gunoi se depozitează în ţara noastră cu cel mult 30 de euro. Asta în timp ce în Occident, tariful este mult mai mare.

În Italia depozitarea unei tone de gunoi ajunge şi la 250 de euro, iar în Germania chiar şi la 500 de euro.

Containere cu tone de deşeuri, găsite în port de Garda de Coastă

Zeci de containere, cu peste 1.000 de tone de deşeuri au fost desoperite de Garda de Coastă, în portul Constanţa Sud Agigea, la începutul acestei săptămâni.

România a devenit o piaţă ieftină pentru deşeuri şi nimic nu pare să oprească fluxul containelor care vin din Europa de Vest spre incineratoarele de pe pe piaţa românească. În urma verificărilor, oamenii legi au descoperit aproape 1.000 de tone de deşeuri, de metal, hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii.

Ce fel de deşeuri au descoperit autorităţile

"Nu sunt deşeuri verzi. Sunt deşeuri amestecate cu componente electronice, acumulatori, și chiar azbest. Chiar astea fac parte din acea categorie periculoasă, care nu e conformă", a declarat Petrişor Irimia, comisar-şef Garda de Coastă.

O firmă din judeţul Prahova a importat deşeurile din Germania. În acte sunt trecute electorcasnice la mâna a doua, însă în realitate sunt gunoaie industriale şi deşeuri gospodăreşti. Alte câteva zeci de containere au menţiunea pe hârtie, deşeuri verzi. Asta înseamnă colectate selectiv, însă poliţiştii şi inspectorii Gărzii de Mediu au găsit gunoaie nesortate.

"Baterii, bucăți de azbest și alte elemente periculoase pe legislația de mediu, iar aceste deșeuri nu puteau fi valorificate, reciclate într-o instalație din țară autorizată, pentru că sunt amestecate", a adăugat Steluța Popescu, șef Garda de Mediu Constanța.

Care este prețul incinerării unei tone de gunoi în România

Gunoaiele ajung în România din cauza preţurilor scăzute din ţara noastră. În România, preţul incinerării unei tone de gunoi este de până la 30 de euro, în timp ce în Germania este de 500 de euro, iar în Marea Britanie 400 de lire sterline.

Ca să elimine deșeurile astea la gropile de deșeuri din Germania, ar fi trebuit un minim de 1 milion de euro. Dacă nu se iau măsuri legislative foarte curând, nu o să fie bine deloc pentru noi, pentru că devenim un hab de gunoaie", a declarat Teodor Niță, procuror.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului deşeurilor şi fals în declaraţii, iar deşeurile au fost trimise înapoi în Germania. 

×
x close