Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O ultimă negociere între SUA și Rusia s-a încheiat fără rezultat

O ultimă negociere între SUA și Rusia s-a încheiat fără rezultat

Ultima negociere dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia a luat sfârşit. Secretarul de Stat, Antony Blinken, a dat un ultimatum Rusiei să nu invadeze Ucraina pentru că altfel va suporta consecinţele.

O ultimă negociere între SUA și Rusia s-a încheiat fără rezultat
Sursa foto: hepta
de Gabriel Dano    |    21 Ian 2022   •   19:58

Şeful diplomaţiei de la Moscova a anunţat că Rusia aşteaptă răspunsuri în scris din partea americanilor la o serie de cereri, inclusiv o promisiune că Ucraina nu va fi admisă în NATO, de asemenea ca NATO să-şi retragă trupele din România şi Bulgaria.

După o întâlnire de o oră şi jumătate cu omologul său rus, secretarul de stat Antony Blinken a dat asigurări că Statele Unite nu vor face concesii cu privire la dreptul poporului ucrainean de a-şi decide propriul viitor. În acelaşi timp, Blinken a subliniat că discuţiile cu Serghei Lavrov nu au fost o negociere, ci un schimb de păreri şi îngrijorări.

"Preşedintele Biden s-a întâlnit aici, la Geneva, cu preşedintele Putin, au discutat la telefon, prin videoconferinţă, de mai multe ori. Şi dacă vom ajunge la concluzia, dacă ruşii vor ajunge la concluzia că cea mai bună cale pentru rezolvarea lucrurilor este printr-o conversaţie între cei doi, suntem cu siguranţă pregătiţi să facem asta", a spus Antony Blinken, șeful diplomației americane.

Serghei Lavrov a reiterat faptul că Rusia nu a ameninţat niciodată poporul ucrainean şi s-a declarat deschis la noi discuţii cu americanii, după ce Statele Unite vor trimite în scris răspunsurile la solicitările Moscovei.

"Nu am auzit niciun punct astăzi care să justifice poziţia americană în ceea ce priveşte ceea ce se întâmplă la graniţa ruso-ucraineană. Numai îngrijorări, îngrijorări, îngrijorări", a declarat, la rândul său Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. 

Între timp însă, Kievul a anunţat că Rusia recrutează în mod activ mercenari şi îi pregăteşte pentru a-i trimite în zonele controlate de separatişti din estul Ucrainei. Polonia şi Cehia şi-au declarat angajamentul ferm faţă de Ucraina iar guvernul de la Praga e dispus să furnizeze Kievului armele şi echipamentele militare necesare. Mai ales că trupele ruseşti au ajuns chiar şi în oraşul Yelsk din Belarus, situat la 18 kilometri de Ucraina.

La graniţa cu Ucraina au fost trimise inclusiv rachete de tipul Iskander-M. Astfel de rachete, care pot transporta şi încărcătură nucleară, pot atinge ținte aflate la 500-700 kilometri distanță, inclusiv capitala Ucrainei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close