Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ordonanţa austerităţii ne poate lăsa fără compensările din facturile la energie: "Acest subiect a fost mereu pasat de la un minister la altul"

Ordonanţa austerităţii ne poate lăsa fără compensările din facturile la energie: "Acest subiect a fost mereu pasat de la un minister la altul"

Două ministere, respectiv Ministerul Muncii și Ministerul Energiei trebuie să suporte din bugetele proprii, parte din compensările pe care românii le primesc la facturile la curent și gaze.

de Cătălina Mănoiu    |    11 Mai 2023   •   18:35

Înainte cu o zi de a fi aprobată ordonanța austerității, Ministerul Energiei transmite o notă guvernului și Ministerului de Finanțe prin care spune:

"Până la data prezentei, suma totală rămasă de virat aferentă cererilor de decontare/ regularizare depuse la Ministerul Energiei în conformitate cu OUG 118/2021 este în cuantum total de 1,33 miliarde de lei", potrivit documentului trimis de ministerul Energiei.

Aceasta este datoria pe care o are în prezent doar Ministerul Energiei către furnizori, pentru compensări.

"Raportat la cele prezentate anterior, la data prezentei Ministerul Energiei nu dispune de fonduri financiare care pot fi alocate în vederea punerii în aplicare a prevederilor articolului 11 din OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare - adică ordonanța austerității", se mai arată în document. 

Citește șiSe schimbă data de utilizare a cardului de energie. Anunţ important pentru patru milioane de români

Ministerul Muncii este în aceeași situație. Nu are bani pentru plata compensărilor viitoare. 

"Toți specialiștii în energie au avertizat că acest proiect nu este sustenabil.

Este important de verificat care sunt industriile vulnerabile, care sunt firmele vulnerabile și care sunt casnicii vulnerabili.

Conform ultimelor calcule disponibile, noi aveam să cheltuim pe aceste compensări 3% din PIB. Nici bugetul educației nu este atât, iar noi plăteam pe aceste compensări din simplu fapt că nu puteam să identificăm un mod corect consumatorii vulnerabili de energie.

Acest subiect a fost mereu pasat de la un minister la altul și nici până acum, la 10 de ani de la adoptarea legii energiei din 2012, România nu are un plan de combatere a sărăciei energetice", a spus Corina Murafa, expert politici energetice

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close