Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pansament antibacterian care se dizolvă pe piele, inventat de două cercetătoare de la Universitatea Politehnică din Capitală

Pansament antibacterian care se dizolvă pe piele, inventat de două cercetătoare de la Universitatea Politehnică din Capitală

Două cercetătoare de la Universitatea Politehnica din Capitală au inventat un pansamant puternic antibacterian care se dizolvă pe piele.

Pansament antibacterian care se dizolvă pe piele, inventat de două cercetătoare de la Universitatea Politehnică din Capitală
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    24 Aug 2021   •   18:51

Două cercetătoare de la Universitatea Politehnica din Capitală dezvoltă un nou pansamement cu nanofibre şi cu un puternic efect antibacterian. Cu ajutorul produsului rana se vindecă mult mai rapid, iar zona este sterilizată.

Pansamentul este biodegradabil, aşa că la finalul utilizării, acesta se dizolvă pe piele. Un astfel de produs nu există pe piaţă în acest moment.

Jana este cercetător ştiinţific grad 3 Ia Institutul Campus din Cadrul Universităţii Politehnice. În urmă cu mai multe luni s-a gândit împreună cu o colegă că pielea este cel mai expus ţesut la diferiţi factori nocivi. De aici a venit ideea pansamentului cu nanofibre, un produs netoxic, compatibil cu organismul uman şi nepoluant.

Unul din straturile pansamentului este realizat cu o bioimprimantă 3D foarte performantă, singura existentă în Europa

Acesta este compus din mai mulţi polimeri cu diverse proprietăţi: împiedică apariţia agenţilor patogeni, fixează medicamentul pe rană şi accelerează regenerarea pielii.

Cel de-al doilea strat este realizat cu ajutorul unei bioimprimante 3D foarte performante, singura existentă în Europa. Comparativ cu bandajele pe care le găsim în farmacii, acest material poate fi menținut pe piele perioade lungi de timp fără a fi nevoie să fie schimbat.

Pansamentele poate fi puse unul peste celălalt pe măsură ce se degradează. Jana îşi propune ca proiectul să fie finalizat până în anul 2022. De altfel, aceasta a rămas în ţară pentru că Universitatea oferă infrastructura necesară pentru astfel de cercetări. Şi nu e singura. Doar în ultimii ani în Institutul de Cercetare Campus au fost investiţi peste 50 de milioane de euro, bani europeni.

În cadrul centrului sunt 43 de laboratoare şi 50 de cercetători angajaţi. Alţi 150 de colaboratori, masteranzi şi doctoranzi, îşi desfăşoară activitatea în instituţie.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close