Update 19:40: Papa Francesco a fost operat.
Operația a durat trei ore și în jurul orei 18, ora locală, a fost adus în apartamentul său de la etajul 10.
Conform unei note de la biroul de presă al Vaticanului nu s-au înregistrat complicații.
"Intervenția chirurgicală a fost finalizată: S-a desfășurat fără complicații și a durat trei ore”, se arată într-o declarație a Vaticanului.
Operația a avut loc la spitalul Gemelli, administrat de catolici, aflat la mică distanță de Vatican și care are un apartament rezervat papilor.
Stire inițială:
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, va fi operat la abdomen sub anestezie generală pentru repararea unei hernii care se formează uneori peste o cicatrice rezultată de obicei în urma unei intervenții chirurgicale anterioare.
Echipa medicală a Papei a decis în ultimele zile că este necesară o intervenție chirurgicală și că se așteaptă ca acesta să rămână în spital timp de câteva zile pentru a se recupera.
"El va fi operat la peretele abdominal sub anestezie generală", a precizat Vaticanul.
Medicii estimează că operația va dura două, trei ore, iar faptul că este sub anestezie generală l-a speriat foarte tare pe Suveranul Pontif, pentru că, în 2021, când a mai fost operat, a avut diverse complicații în urma anesteziei.
Citește și: Papa i-a solicitat unui cardinal italian să conducă o misiune de pace în Ucraina
Papa a susținut astăzi tot programul pe care îl avea, anume, audiențele generale care sunt de obicei miercurea, apoi a făcut un tur al pieței și a salutat mulțimea, s-a rugat și a făcut tot ceea ce face de obicei.
"Agenda Suveranului Pontif a fost eliberată. Toate evenimentele au fost anulate până pe 18 iunie", potrivit unui comunicat oficial de la Vatican.
Se va lua în considerare o perioadă de refacere destul de lungă.
Cine e chirurgul care îl operează pe Papa Francisc
Chirurgul care îl operează pe Papa Francisc la policlinica Gemelli din Roma este Sergio Alfieri, cel care l-a mai operat pe Suveranul Pontif în urmă cu doi ani.
A învățat "meserie” de la chirurgul lui Ioan Paul al II-lea. Sergio Alfieri a făcut peste 9.000 de operații până acum și provine din "școala de chirurgi apropiați de papi”.
Alfieri a fost elevul chirurgului Giovanni Battista Doglietto, care, la rândul său, a făcut parte din echipa lui Francesco Crucitti, intrat în istorie drept chirurgul lui Ioan Paul al II-lea, pentru că l-a operat de trei ori pe acesta, potrivit ANSA.
Alfieri s-a dedicat în special chirurgiei colorectale, dezvoltând tehnici minim invazive cu un procent care astăzi se ridică la 85%.
De asemenea, este expert în chirurgia pancreasului, pancreatită acută, chirurgia stomacului, precum și în chirurgia tumorilor abdomino-pelvine și chirurgia metastazelor hepatice ale cancerului colorectal.