Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericolul ascuns din jucăriile electrice pentru copii | Avertismentul experților

Pericolul ascuns din jucăriile electrice pentru copii | Avertismentul experților

Cu jucăriile electronice nu-i de joacă! Iată pericolele invizibile care se ascund în roboții sau păpușile de ultimă generație.

Pericolul ascuns din jucăriile electrice pentru copii | Avertismentul experților
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    14 Dec 2022   •   19:21

Mai exact, metalele grele din vopsele și substanțele din ecrane pot afecta sănătatea copiilor, dar și planeta pe care le-o lăsăm moștenire.

La nivel mondial, 90% dintre jucării nu sunt reciclate corespunzător. Numai anul trecut s-au produs 57 de milioane de tone de deșeuri electrice și electronice, adică de două ori greutatea Marelui Zid Chinezesc.

Din dorința de a-și face copiii fericiți, părinții cumpără jucării scumpe și inteligente. Puțini știu că păpușile vorbitoare, mașinile teleghidate sau roboții interactivi pot fi periculoși.

Când se supraîncălzesc unele jucării emană dioxină, o substanță care afectează sistemul endocrin și provoacă anemie, iar ecranul unui banal laptop pentru copii poate cauza afecțiuni neuronale.

Pericolul ascuns din jucăriile electrice pentru copii | Avertismentul experților

"În situația în care ecranul respectiv este crăpat, el conține pudră de substanțe chimice care poate fi inhalată și poate să aibă un efect negativ asupra sănătății omului.

Aceste vopsele, de cele mai multe ori conțin metale grele, se poate exfolia această vopsea sau metalul, componentele vopselei respective să ajungă în contact cu cor, cu uman, fie că sunt inhalate, fie că pot fi chiar înghițite",  spune Cristian Pocol, preşedinte Asociaţia RESPO DEEE

Sunt părinți care cunosc riscurile și sunt atenți la ce cumpără.

"Dăunează extrem de mult mediului și încercăm să nu cumpărăm. În primul rând jucării din plastic sunt optăm pentru cele din lemn de obicei", spune un părinte.

Odată stricate, 90 % dintre jucăriile electronice ajung la gunoi, laolaltă cu deșeurile menajere. Nereciclate corespunzător, acestea poluează masiv.

"Încercăm să reciclăm oricum totul. Sunt atentă să poată fi reciclate", mai spune cineva.

"Nu le aruncăm. Încercăm să le reciclăm. La plastic, unde locuim noi, se reciclează separat plasticul și dacă se sunt deteriorate și chiar nu mai pot fi folosite, le reciclăm la plastic", mai spune o mămică.

Specialiștii atrag atenția că jucăriile defecte trebuie puse în containere speciale, nu în cele pentru plastic.

Acestea se găsesc în magazinele de jucării sau în centrele pentru colectarea deșeurilor electronice.

"Aceste deșeuri pot fi preluate de magazinele care pun în piață echipamente noi. În același timp, există și posibilitatea să acceseze un telefon verde unde el solicită o ridicare, dar poate să solicite inclusiv transmiterea unor recipienți de colectare a acestor deșeuri", a mai spus Cristian Pocol, preşedinte Asociaţia RESPO DEEE

La nivel mondial, puține state reușesc să recicleze 65 % dintre deșeurile electrice și electronice.

×
Subiecte în articol: jucarii copii pericol
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close