Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pescarii români și bulgari, front comun împotriva eolienelor din Marea Neagră: "E zona noastră!"

Pescarii români și bulgari, front comun împotriva eolienelor din Marea Neagră: "E zona noastră!"

Pescarii români şi bulgari se pregătesc de proteste din cauza proiectului privind exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Dec 2023   •   20:11

Pescarii din România și Bulgaria susțin că, odată ce instalațiile eoliene sunt puse în funcțiune, activitatea lor va fi dificilă.

Demersul a fost deja aprobat de Guvern și va fi dezbătut în următoarea sesiune parlamentară.

Proiectul privind exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră face parte dintr-un jalon PNRR asumat de Ministerul Energiei și va ajunge în dezbatere parlamentară la începutul sesiunii viitoare.

"În 30 de zile, după 1 februarie, ar trebui să avem legea pentru exploatare energiei eoliene în Marea Neagră. România este astăzi, și astfel, prima țară de la Marea Neagră care face un astfel de demers și care va avea acest cadru legislativ", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Cozi kilometrice la vama Nădlac 2 din cauza minivacanței de sărbători. Poliția de frontieră: "Timpul de aşteptare la controlul de frontieră nu a depăşit 60 de minute”

Acest demers înseamnă promovarea energiei verzi, dar și un pas înspre asigurarea independenței energetice a României, face asigurări ministrul Energiei.

"Există studiul Băncii Mondiale care ne arată că ar putea fi vorba de 76 de giga wați în Marea Neagră, putere instalată, din care vorbim despre probabil până în 20 de giga wați pe platforme fixe", a mai precizat Sebastian Burduja.

Comunitățile de pescari din România și Bulgaria nu sunt fericite să audă că acest proiect a fost aprobat. Atât românii cât și bulgarii se pregătesc acum să protesteze.

"Noi, pescarii români, vrem o protecție față de mal, sub 60 de metri să nu se amplaseze nimic, pentru că pana la 60 de metri pescuim calcan, e zona noastră", a spus un pescar.

"Firește că vor fi, cel puțin la instalare niște elemente care vor perturba mișcare peștilor. E posibil ca unele activități să fie diminuate, dragarea rapanelor să fie mai puțin posibilă", a declarat cercetătorul marin, Adrian Bâlbă.

A fost depus un memorandum în acest sens, însă speranțele de izbândă ale acestuia sunt mici, spun membrii federației pescarilor. 

×
Subiecte în articol: pescari proteste
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close