Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Schimbări majore la programul Rabla 2024 | Când începe și câți bani se dau pentru mașini electrice

Schimbări majore la programul Rabla 2024 | Când începe și câți bani se dau pentru mașini electrice

Sunt peste 10 milioane de vehicule pe șosele din România, iar mașinile de peste 20 de ani domină parcul auto.Traficul este și principalul poluator.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2024   •   19:44

Cele mai multe radieri au fost în ultimii ani prin casare în cadrul Programului Rabla. Și anul acesta autoritățile se așteaptă ca programul să aibă un impact major, asta deși au redus semnificativ ecotichetele pentru mașinile electrice, exact cele ale căror utilizare se dorește a fi încurajată.

România a depășit 10 milioane de vehicule. Două milioane dintre acestea sunt mai vechi de 20 de ani. Programele care vin în ajutorul celor ce vor să-și cumpere mașini noi, Rabla Clasic și Rabla Plus, au suferit schimbări majore. Șoferii care vor dori să cumpere vehicule electrice nu vor mai beneficia de ecobonusuri suplimentare și a fost taiată și prima de casare.

Anul acesta, valoarea ecotichetului care poate fi obținut prin programul rabla plus, indiferent de numărul de vehicule uzate predate, este de 25.500 lei pentru o mașină electrică și de 13.000 lei pentru un vehicul hibrid.

”Este un semnal destul de negativ pentru cei care deja își comandaseră vehicule la începutul anului trecut, dar și pentru cei care își comandă vehicule anul acesta”, a declarat Sandu Adrian, de la Acarom.

Ministrul Mediului susține că a fost alocat un buget de 1 miliard de lei pentru programul Rabla Plus de anul acesta. 

”În anul 2024, pentru Rabla Plus, adică pentru mașini electrice și plug-in hybrid, bugetul este unul record, respectiv 1.000.000.000 lei”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

O altă noutate a programului de anul acesta este obligativitatea producătorilor de a aplica pe fiecare vehicul vândut prin programul rabla un autocolant pe lunetă prin care să promoveze acest program, iar șoferii vor fi obligați să îl păstreze pe toată perioada de monitorizare. 

Pentru Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.000 de lei în schimbul casării unui autovehicul uzat și de 10.000 de lei pentru doua rable. La prima de casare se adăugă ecobonusuri de 1.500 de lei, în funcție de cât de ecologica e mașina.

”Scopul Programul lui rabla este tocmai acela de a încuraja cetățenii români să-și achiziționeze un autoturism nou, pentru că de multe ori ei au această dilemă dacă să ia o mașină nouă din România sau să ia o mașină second-hand dintr-o altă țară”, a mai declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Prrima ediție a programului rabla 2024 începe pe 19 martie, iar următoarea va avea loc la finalul verii.
 

×
Subiecte în articol: Programul Rabla 2024
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close