Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Creditele vor deveni tot mai scumpe. Recomandările analiştilor pentru a avea rate mai mici

Creditele vor deveni tot mai scumpe. Recomandările analiştilor pentru a avea rate mai mici

Scumpirile în lanţ continuă şi pe partea de rate. Indicele ROBOR a înregistrat ieri cel mai mare prag din ultimii 12 ani. Ratele sunt în continuă creştere iar românii caută variante pentru a-şi scădea sumele restante.

Creditele vor deveni tot mai scumpe. Recomandările analiştilor pentru a avea rate mai mici
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2022   •   21:14

Pentru un credit în valoare de 250.000  de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele ROBOR a ajuns la 2.478 de lei. Pentru a scăpa de ratele mari sunt mai multe variante.

Prima variantă ar fi să treceţi la indicele IRCC care este mai mic decât ROBOR în prezent, însă tot variabil.

Dacă aţi face trecere către indicele IRCC care în prezent este 2,65%, rata ar scădea cu până la 720 de lei, ajungând la 1.758 de lei.

O altă variantă ar fi trecerea la dobândă fixă, unde rata pentru acelaşi credit ar scădea cu 258 de lei, însă aici sunt mai multe condiţii de îndeplinit iar riscul de a nu fi acceptată cererea creşte.

Ce putem face pentru a scăpa de ratele dublate de ROBOR

O ultimă variantă ar fi trecerea la Euribor, unde rata ar putea scădea cu până la 1.000 de lei, însă susţin analiştii, acesta este în creştere, iar în perioada următoare toate dobânzile vor creşte.

Conform datelor BNR, în luna iunie un număr de 170.865,4 români au credite la bancă, dintre care 105.200 pentru locuinţe.

×
Subiecte în articol: robor IRCC rate
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close