Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imaginile dezastrului din satul Shevchenkova de lângă Nicolaev: "Totul explodează, trebuie să ne mișcăm foarte repede" | Ajutoarele trimise de România au ajuns la localnici

Imaginile dezastrului din satul Shevchenkova de lângă Nicolaev: "Totul explodează, trebuie să ne mișcăm foarte repede" | Ajutoarele trimise de România au ajuns la localnici

În fiecare zi, armata ucraineană descoperă şi mai multe atrocități comise de ruşi. Suburbiile Capitalei Ucrainei au fost supuse terorii săptămâni întregi. În satele bombardate, cei care au supraviețuit atacurilor trăiesc acum de pe o zi pe alta. Trimişii speciali în Ucraina, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au însoțit un transport de ajutoare pentru localnicii din Shevchenkova, Nicolaev.

Imaginile dezastrului din satul Shevchenkova de lângă Nicolaev: "Totul explodează, trebuie să ne mișcăm foarte repede" | Ajutoarele trimise de România au ajuns la localnici
de Cristi Popovici    |    06 Apr 2022   •   19:31

Lipsiți de electricitate, de apă şi de alimentele de bază, oamenii supraviețuiesc doar datorită ajutoarelor trimise din străinătate. Multe sunt din România. Pateuri, pungi de orez, conserve cu carne – toate trimise de români, ajung la cei care nu pot sau nu vor să plece din calea invadatorilor.

Acolo am ajuns şi noi alături de un transport de ajutoare pentru localnicii din satul Shevchenkova, de lângă Nicolaev

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În microbuzul condus de un profesor devenit voluntar în armata Ucrainei sunt ajutoare pentru localnicii din zona. Pe drum, zărim un avion rusesc doborât de rezistența ucraineană.

În sat, oamenii tocmai au trecut de o noapte plină de bombardamente. Câţiva localnici au murit, loviți de rachetele rușilor.

Cristi Popovici, reporter război Antena 3: Ce a fost aici?
Localnic din satul Shevchenkova: Nu ştiu, dar au căzut pe rând, bum, bum, bum! Au căzut direct peste clădiri! Au bombardat peste tot! Astea sunt bucăți dintr-un proiectil de 120 mm!

Au tras de la o distanță de 6-8 kilometri. Iată cum se fac în momentul în care işi ating ţinta. Zboară bucățile astea de metal peste tot!
Cristi Popovici, reporter război Antena 3. Când s-a întâmplat asta?
Localnic din satul Shevchenkova: Acum câteva ore.

În regiune, aproape 200 de civili au murit de la începutul războiului. Oameni nevinovaţi loviți de rachete pe stradă.

"Am auzit un șuierat puternic şi o bubuitură. Şi am venit să văd ce s-a întâmplat. Prima rachetă a căzut aici, cealaltă în partea cealaltă", mai spune un localnic.

Ajungem, în cele din urmă, cu ajutoarele la un cămin cultural.

- Avem nevoie de medicamente pentru tensiune, boli gastrice, pentru sistemul nervos.
- Împreună cu proviziile şi medicamentele, vă livrăm şi produsele deficitare de care aveți nevoie,
- Medicul de aici va lua în primire tot şi va spune de ce mai este nevoie.

La plecare, şoferul conduce duba cu peste 120 de kilometri pe oră, pe un drum plin de gropi şi găuri de la bombardamente. Practic, fugim din calea rachetelor rusești.


"Ne mișcăm așa de repede pentru că aici este o zona extrem de periculoasă. Putem fi atacați de bombe pe acest drum. Acest drum este supus bombardamentelor la întâmplare, totul explodează, așa ca trebuie să mișcăm foarte repede", ne spune şoferul.

Toate aceste ajutoare vin din Europa, prin Odesa. La gară prindem un astfel de transport, cu trenul de Liov.

Voluntarii descarca zeci de pachete care a venit de la granița de vest. Produse neperisabile sunt Pampers pentru copii, mâncare pentru copii, conserve. Toate acestea vor fi puse în dube în autobuze şi duse către zonele afectate, către Mariupol şi către Herson.

"Aici avem produse pentru copii, acolo sunt scutece, aici avem medicamente. Voi ști mai exact când vom deschide toate cutiile. Aceste bunuri au fost adunate cu drag pentru că suntem o ţară unită, un popor care se ajută la greu, de aceea nimeni nu ne va învinge", spune Elena, voluntar din Odesa.

Nicolaev este cea mai bombardată regiune în ultima săptămână. Rușii folosesc muniție cu dispersie, interzisă prin tratatele internaționale, pentru că ucid la întâmplare civili. Mai multe astfel de proiectile au căzut în oraş în ultimele trei zile, ucigând cel puţin 12 oameni.

Război în Ucraina | Zece clădiri înalte sunt în flăcări după atacul armatei ruse în regiunea Luhansk

Cel puțin 167 de copii au fost uciși în timpul invaziei rusești în Ucraina, dar acest număr este probabil mai mare, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodomir Zelenski într-un discurs în fața parlamentului irlandez.

Kievul este o fortăreața în acest moment, însă specialiştii europeni şi americani spun că armata rusă ar putea planifică noi atacuri în Kiev dar şi în alte zone din vestul Ucrainei. 

De la începutul războiului în Kiev au fost uciși aproape 90 de civili inclusiv copii. 

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close