Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN 1 din 2 români este expus riscului de sărăcie energetică | Soluțiile oferite de experți

1 din 2 români este expus riscului de sărăcie energetică | Soluțiile oferite de experți

Jumătate dintre români sunt expuşi riscului de sărăcie energetică! Aceasta este realitatea cruntă a iernii 2022.

24 Noi 2022   •   21:39

Teodora Vasâlca-Cimpoi, manager comunicare al Observatorului Român de Sărăcie Energetică, a vorbit la Antena 3 CNN despre sărăcia energetică în România.

Trei din 10 gospodării au ajuns în sărăcie energetică. Asta înseamnă 33% din gospodăriile din toată țara, iar două din 10 gospodării au ajuns în sărăcie energetică ascunsă.

Cea mai importantă măsură care trebuie luată este să-ţi eficientizezi energetic locuința. Pentru că în acest fel tu intervii asupra cauzelor, a spus Teodora Vasâlca-Cimpoi la "News Hour with CNN".

84% din locuinţele din România sunt mai vechi de 20 de ani

Incapacitatea de a menține locuința caldă este mai mare în mediul rural. Casele sunt foarte vechi, majoritatea din chirpici, au 50-100 de ani, a spus expertul în comunicare al Observatorului Român al Sărăciei Energetice.

"În general, noi nu avem politici de ajutorare pentru locuințe din mediul rural, vedem campanii de reabilitare în mediul urban, la blocuri, dar nu avem campanii pentru locuințele din mediul rural și aici trebuie politici adaptate. Ar trebui, de exemplu, niște credite.

Acești oameni din mediul rural care nu au locuințe moderne, au venituri scăzute, dar ei trebuie ajutați să iasă din această situație. Lor, de exemplu, le-ar trebui niște credite, poate garantate de stat, cu dobânzi foarte mici, spre 0. Ei să poată accesa aceste credite pentru îmbunătățirea locuinței, să-și pună aparate mai eficiente energetic, pereții să-i anvelopeze mai bine, geamurile și așa mai departe", a mai spus Teodora Vasâlca-Cimpoi.

×
Subiecte în articol: sărăcie sărăcie energetică
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close