Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Ancheta în cazul unui român mort în Bolivia se redeschide după 15 ani. Guvernul bolivian ar putea fi condamnat

Ancheta în cazul unui român mort în Bolivia se redeschide după 15 ani. Guvernul bolivian ar putea fi condamnat

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:50 17 Apr 2024 Modificat la 19:50 17 Apr 2024

În urmă cu 15 ani, unităţile de elită ale Boliviei au intrat în forţă în hotelul din Santa Cruz şi au deschis focul sub pretextul că o grupare teroristă, din care făcea parte şi românul, ar fi plănuit să-l asasineze pe preşedintele în funcţie.

Au existat şi doi supravieţuitori care spun că au fost încarceraţi ilegal 5 ani şi torturaţi.

Arpád Magyarosi era născut în Târgu Mureş. Avea 28 de ani când a fost împuşcat de forţele de ordine care au intrat în Hotelul Las Americas din Santa Cruz, pe 16 aprilie 2009, sub pretextul că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care pusese la cale un complot ca să-l asasineze pe preşedintele de atunci în funcţie al Boliviei: Evo Morales.

Atacul îl viza. Doar că atunci, Morales nici măcar nu era în ţară. Era în Venezuela. Iar teroriştii despre care vorbea toată Bolivia erau Eduardo Rózsa, din Croaţia, Dwayer Michael din Irlanda, Arpád Magyarosi din România, care au fost ucişi.

Au existat şi doi supravieţutori: Mario Tadic, un bărbat cu cetăţenie croato-boliviană şi maghiarul Elod Toaşo. Ei sunt cei care vreme de 15 ani s-au luptat cu guvernul să demonstreze că toată acţiunea a fost doar o punere în scenă a serviciilor secrete, pentru ca Morales să câştige capital politic.

Românul a fost ucis sub pretextul că urma să asasineze preşedintele Boliviei

Procurorul departamental din Santa Cruz a dispus constituirea unei comisii de procurori specializați din cadrul Parchetului specializat pentru infracțiuni împotriva vieții și integrității personale, pentru a continua toate actele utile și pertinente care vor permite clarificarea acestor fapte.

Supravieţuitorii au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare pentru insurecţie armată şi spun că în timpul încarcerării au fost torturaţi.

Cazul va ajunge în atenţia curţii interamericane a drepturilor omului, unde guvernul bolivian ar putea fi condamnat.

×
x close