Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Elevii, obosiţi emoţional de regulile sanitare: "Nu-mi place că sunt obligat să port mască"

Elevii, obosiţi emoţional de regulile sanitare: "Nu-mi place că sunt obligat să port mască"

Chiar dacă ştiu foarte bine regulile şi sunt printre cei care le-au respectat cu cea mai mare seriozitate, elevii recunosc că unele măsuri sanitare i-au obosit, mai ales din punct de vedere emoțional.

Elevii, obosiţi emoţional de regulile sanitare: "Nu-mi place că sunt obligat să port mască"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    14 Sep 2021   •   18:54

„Mi-ar plăcea să dispară distanțarea fizică". „Nu-mi place că sunt obligat să port mască". Sunt doar câteva dintre părerile elevilor, în a doua zi de şcoală a noului an. Aşa că în pauze cei mai mulţi evadează şi dau distanţarea fizică pe jocurile copilăriei şi îmbrățișările colegilor.

Şcoala abia a început, iar elevii trebuie să se reobişnuiască cu vechile reguli sanitare. Indiferent că sunt mai mici sau mai mari, cu toţii trebuie să păstreze distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie medicală corect şi să se spele ori dezinfecteze pe mâini cât mai des şi în acest an şcolar. Totodată, schimbul de obiecte rămâne interzis.

„Nu pune mâna pe nimic. Haide, mâinile la spate”, este îndemnul cadrelor didactice.

Când nu mai sunt supravegheați, însă, elevii simt nevoia să evadeze. Şi dau distanţarea fizică pe jocurile şi interacţiunea cu colegii.

„Mi-ar plăcea să dispară distanţa socială”

„Mi-ar plăcea să dispară distanţa socială”, spune un elev.

„Când intri în clasă vrei să îi îmbrăţişezi şi în prima zi de școală nu i-ai mai văzut de atâta timp şi vrei să-i îmbrăţişezi, dar nu poţi. Şi asta este trist”, completează şi o elevă.

 „Vă spun cinstit că ne-am făcut că nu le vedem. Pentru că acea îmbrățișare e o chestie cât se poate de omenească. Pentru fiecare elev, una dintre reguli rămâne cel mai greu de respectat”, spune Daniela Voinea, director şcoala Sfinţii Voievozi.

Pentru fiecare elev una dintre reguli rămâne cel mai greu de respectat.

„Este greu cu regula că nu putem să împărțim lucrurile pentru că un coleg are nevoie de ajutor cu un pix, ceva, o riglă şi noi nu putem să îi dăm acel lucru”, spune o elevă.

În noul ordin comun semnat de ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, apare o nouă regulă şi pentru profesori.

Deși multe dintre unitățile de învățământ instalaseră astfel de termoscannere la începutul pandemiei, acum, ele nu mai sunt necesare. La intrarea în unitățile de învățământ, elevii nu mai sunt întâmpinați nici de cadrele medicale pentru că anul acesta, triajul epidemiologic este făcut chiar de către profesori, care, la clasa, trebuie să îşi dea seama dacă un elev tușește, are o durere în gât, o durere de cap sau are febră.

„Triaj observațional înseamnă, de fapt, doar întrebi pe elevi la începutul orei cum se simt. Nu trebuie să ai studii de specialitate”, spune Ionela Neagoe director Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr.

În şcolile care au cabinet medical ar trebui înfiinţate, în perioada următoare şi centre de vaccinare, însă direcţiile de sănătate publică încă sunt la faza în care încă verifică aceste spaţii pentru a fi dotate corespunzător.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close