Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii, ameninţaţi de un nou val de scumpiri la alimente: "Grâul de panificație se vinde acum la preţuri record"

Românii, ameninţaţi de un nou val de scumpiri la alimente: "Grâul de panificație se vinde acum la preţuri record"

După scumpirile la energie şi preţurile alimentelor explodează! Până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu cel puţin 5%, spun administratorii de măcelării.

Românii, ameninţaţi de un nou val de scumpiri la alimente: "Grâul de panificație se vinde acum la preţuri record"
de Claudia Popovici    |    07 Sep 2021   •   19:07

Legumicultorii la rândul lor sunt nevoiți să crească preţurile legumelor cu până la 40% în 2022 pentru că, la rândul lor, au costuri de producţie mai mari. 

În plus, grâul de panificație se vinde acum la preţuri record, ceea ce se va vedea fără doar şi poate şi în preţul pâinii, spun specialiștii. Autorităţile au observat scumpirile din ultima perioadă, dar par să aibă mâinile legate. Promit finanțări care se lasă aşteptate.

Legumicultorii vor să majoreze preţurile legumelor cu cel puţin cu o treime în următorul an, pentru că, spun ei, au costuri de producţie mai mari.

„Pentru anul viitor preconizam o creștere de 40% este chiar creșterea inputurilor pe care noi le folosim pentru producție", spune Florin Ciobanu, preşedintele Asociaților Tinerilor Fermieri Ol

Legumicultorii vor să majoreze prețurile deşi au dificultăți să îşi vândă marfa chiar şi la prețurile actuale.

„Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută. Daca anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada", spune Radu Ionuţ Victor, legumicultor.

Şi grâul se vinde anul acesta cu preţuri record, la peste 1.000 de lei tona.

„Preţul este mai mare decât anul trecut, aici nu putem vorbi de un procent aşa de mare în plus, un procent cuprins între 10 şi 20% mai mare aflat în preţul grâului", spune Cătălin Andronache, director firmă cereale.

Pentru că materia primă este mai scumpă, iar costurile de procesare mai mari, brutarii spun că vor majora prețurile.

„Toată lumea în zonă a scumpit pâinea. Noi încă nu am scumpit-o, pentru că noi avem şi grâul avem şi moara avem şi brutăria, dar presiunile care sunt acum pe capul nostru legat de gaz, curent şi cinstit să fiu trebuie să mărim şi salariile că scumpirile astea îi afectează şi pe muncitorii noştri", spune şi Oliviu Buzgău administrator brutărie.

Antreprenorii spun însă că ar avea nevoie de noi finanțări.

„Orice ajutor de stat, orice stimulent care este introdus în economie ar trebui să ajute să faciliteze parcurgerea acestei perioade complicate pentru fiecare agent economic", spune Horațiu Buzgău, reprezentant grup firme.

În piaţa Obor din Capitală un kilogram de roșii şi de castraveți costă acum în medie 5 lei, vinetele 2 lei, iar gogoșarii 4 lei pe kilogram. 

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close