Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Secetă extremă în toată Europa. Mai multe ţări se confruntă şi cu incendii de vegetaţie

Secetă extremă în toată Europa. Mai multe ţări se confruntă şi cu incendii de vegetaţie

Canicula anunţată de meteorologi ar putea duce la secetă severă. Asta se traduce prin recolte slabe. Şi preţuri şi mai mari în pieţe.

Secetă extremă în toată Europa. Mai multe ţări se confruntă şi cu incendii de vegetaţie
Sursa foto: Pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2022   •   18:53

În Vaslui agricultorii sunt disperaţi. Grâul şi orzul de pe câmp sunt bune de aruncat. Nici pentru micii fermieri, situaţia nu e mai bună. În lipsa ploilor, culturile de fasole, cartofi sau porumb se usucă. Dacă producţia va fi una slabă, la tarabe preţurile vor fi pe măsură. În Vaslui nu a mai plouat de mai bine de 60 de zile.

Seceta se va extinde în Moldova, Dobrogea și Transilvania, local în nordul, estul și sudul Munteniei.

E alarmă de secetă în întreaga Europă

După zile caniculare şi extrem de fierbinţi pentru această perioadă, mai multe ţări europene se confruntă şi cu incendii de vegetaţie, cum ar fi Italia, Spania sau Grecia.

Sezonul foarte sec şi temperaturile mari provoacă însă probleme mari pentru Italia, Franţa, Spania. De exemplu, cei din peninsulă se confruntă cu cea mai gravă criză a apei din ultimii 70 de ani. Lombardia a ajuns în pragul disperării iar autorităţile se gândesc la declararea stării de urgență şi raţionalizarea apei.

Sunt zone unde nu a mai plouat de trei luni iar acolo deficitul de apă este extrem de mare. Hidrologii avertizează că ar fi nevoie de peste 400 - 500 litri/mp pentru refacerea debitelor.

Seceta prelungită din Italia a dus la secarea mai multor râuri din centrul şi nordul ţării. În imaginile apărute pe reţelele sociale se vede cum albiile râurilor s-au transformat în vaste întinderi de nisip.

Şi alte ţări au probleme cu lipsa precipitaţiilor

În Spania, pompierii se luptă cu sute de focare de incendii de vegetaţie.Cele mai mari probleme sunt în provincia Zamora din nord-vest. Aici peste 25.000 de hectare de pădure au ars deja. Mai multe detaşamente de pompieri militari încearcă să stingă flăcările din regiune.

15 localităţi din Navarra au fost evacuate preventiv, iar fermierilor li s-a recomandat să nu mai folosească utilaje agricole care ar putea aprinde în mod nenintenţionat vegetaţia. Nu au fost raportate victime dar în unele cazuri flăcările au ajuns până la marginea unor localităţi din Zamora şi Navarra.

Sunt probleme cu incendiile necontrolate şi în nord-estul Cataloniei. Pompierii spun că în ultima săptămână s-au luptat cu flăcările în peste 200 de puncte din regiune. 

În timp ce pompierii încearcă să stingă flăcările care devastează zone montane întinse, în oraşe oamenii nu mai ştiu cum să se răcorească. În Barcelona, unde temperatura a trecut de 30 de grade, plajele au fost neîncăpătoare. Cei pe care canicula din iunie i-a luat prin surprindere spun că sunt îngrijoraţi mai ales pentru viitor.

Alături de Spania şi alte ţări sunt afectate de valul de căldură

În Franţa s-au înregistrat temperaturi record pentru această perioadă, la fel şi în Germania unde s-au atins în anumite zone 38 de grade.

Pentru că riscul de incendii de vegetaţie rămâne ridicat în lunile următoare Uniunea Europeană a pregătit avioane şi elicoptere de stingere a incendiilor care vor interveni în ţările afectate de astfel de fenomene.

×
Subiecte în articol: seceta precipitatii
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close