Îngrijorare există şi în România. Specialiştii avertizează că varianta Dela va deveni în curând predominantă şi la noi în ţară.
Spania abia începuse să-şi reprimească turiştii, când autorităţile s-au văzut nevoite să impună din nou restricţii. Situaţia sanitară s-a deteriorat brusc în ultimele zile din cauza tulpinii indiene, cu o explozie a numărului de contaminări în rândul tinerilor.
Autorităţile din Catalonia au decis să reimpună restricţii pentru a stopa creşterea cazurilor înregistrate în ultimele zile. În plin sezon de vacanţă, discotecile şi alte locuri de divertisment în spaţii închise se vor închide de la sfârşitul acestei săptămâni.
Şi autorităţile din Navarra au anunţat că vor închide cluburile. Va fi necesară prezentarea unui test antigen sau PCR negativ, sau a unui certificat de vaccinare, pentru participarea la evenimente în aer liber cu peste 500 de persoane.
Regiunea Andaluzia ar putea impune aceleaşi măsuri de săptămâna viitoare. Autorităţile spaniole nu exclud nici revenirea la obligativitatea purtării măştii. Zona de risc extrem de transmitere a COVID-19 este stabilită de guvernul de la Madrid la pragul de 250 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, prag care în prezent a fost depăşit.
Varianta Delta va deveni predominantă şi în România. Specialiştii avertizează că odată ce românii se vor întoarce din vacanţă îmbolnăvirile ar putea exploda
"Merg oameni în toată Europa. Și atunci, chit că merg și conaționali români în vacanță, într-o oarecare destinație populară este posibil să se întâlnească cu oameni din alte țări unde există o transmitere comunitară intensă.", precizează Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV.
"Ținînd cont că ritmul vaccinării este mult încetinit, putem să ajungem, într-adevăr la un număr de 10 mii de cazuri pe zi.", spune Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu.
Primele simptome ale variantei Delta
Varianta Delta are o simptomatologie diferită faţă de variantele iniţiale ale virusului. Potrivit specialiştilor, primele simptome în cazul tulpinii Delta sunt dureri în gât, scurgeri nazale şi febră.
Zece persoane au prezentat simptome comune în momentul în care s-au prezentat la spital, în Iași. Mai exact, tuse și febră. Medicii ieșeni au precizat că aceștia prezentau disfuncție respiratorie. Doar unul dintre cei zece pacienți se află în stare gravă, ceilalți sunt stabili și rămân sub supraveghere.
„La internare, pacienții prezentau disfuncție respiratorie, febră, tuse. În momentul de față, în terapia COVID-19 avem internați cinci pacienți, unul dintre aceștia fiind cu tulpina Delta. Ceilalți sunt stabili în momentul de față. Sunt monitorizați și supravegheați. Pacienții din Bacău sunt toți internați la spitalul din Bacău”, a precizat dr. Florin Roșu.
În acest moment, medicii secvențiază o nouă probă a unui pacient în vârstă de 83 de ani, despre care suspectează că ar fi infectat cu varianta Delta.
„În momentul de față avem în lucru o probă recoltată de la un pacient în vârstă de 83 de ani, suspect de asemenea de infectare cu varianta Delta. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a fost și rămâne în prima linie a luptei cu pandemia COVID-19, punând pe primul plan pacientul și aparținătorii.
Sfătuiesc populația să se informeze corect din punct de vedere medical prin discuții și întrebări adresate medicului de familie, medicului infecționist, astfel încât scepticismul legat de vaccinare să dispară, iar respectarea în continuare a măsurilor de prevenție să fie o certitudine. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este centru regional de screening, probele din Bacău au ajuns la noi”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.