Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Expert în sănătate publică: "E dimineaţa de după dezastru. Trebuie luate măsuri dure, nu ne putem baza pe certificatul verde"

Expert în sănătate publică: "E dimineaţa de după dezastru. Trebuie luate măsuri dure, nu ne putem baza pe certificatul verde"

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, a comentat măsura impunerii carantinei în Capitală şi judeţul Ilfov din cauza exploziei numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2. „Nu există altă opțiune şi trebuie decisă carantinarea, situaţia este dramatică. Este rezultatul măsurilor care au fost luate pe perioada verii când guvernul nu a pregătit sistemul", spune expertul.

Expert în sănătate publică: "E dimineaţa de după dezastru. Trebuie luate măsuri dure, nu ne putem baza pe certificatul verde"
Sursa foto: Pixabay
de Sergiu Cora    |    14 Oct 2021   •   18:55

Este pentru prima dată, în acest val patru al pandemiei când Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), propune carantina în Capitală şi judeţul Ilfov.

De la document, până la carantinarea propriu-zisă mai sunt câţiva pași. Mai exact, Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite propunerea către Raed Arafat, șeful DSU, către Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, direcțiilor de sănătate publică din Bucureşti şi Ilfov şi prefecturilor.

Acum, după ce toate aceste instituții au luat act de propunere trebuie să se întrunească Comitetele pentru situaţii de Urgenţă ale ambelor județe şi să decidă dacă respectă sau nu propunerile INSP.

Rata de incidența pe Bucureşti a ajuns la 15,45 la mie şi mai mult, Clinceni, Ilfov 23,68 la mie sau Bragadiru, 20,23 cazuri la mia de locuitori. 

În acest context, specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheş spune că nu există altă opțiune şi trebuie decisă carantinarea.

„Din punctul meu de vedere, nu există altă opțiune şi trebuie decisă carantinarea pentru că situaţia este dramatică. Este rezultatul măsurilor care au fost luate pe perioada verii când nu s-a pregătit şcoala, când nu s-au pregătit spitalele, nu s-a pregătit sistemul.

Cele două săptămâni nu vor fi suficiente, pentru că abia atunci va începe încet, încet să se aplaneze. Deci va fi nevoie, din nefericire, de o carantină de o lună, o lună şi jumătate ca să înceapă să scadă rata de incidența. Probabil, va fi nevoie, ulterior, de o carantină în toate orașele mari din România, acolo unde există mulţi oameni pentru că acolo creşte rata de incidența exponențial", a spus Răzvan Cherecheş.

„E dimineaţa de după dezastru, este momentul să se ia măsuri chiar dacă e târziu"

Întrebat ce se va întâmpla dacă autorităţile nu iau măsuri, specialistul în sănătate publică a spus:

„Din nefericire, vom avea mult mai multe morți care ar fi putut fi evitate. Deja suntem în situaţia în care la secțiile de ATI sunt complet pline, iar o persoană cu COVID-19 stă internată săptămâni în șir acolo.

În fiecare zi în care avem 15.000 de cazuri noi, din ele câteva sute ar avea nevoie de ATI şi nu există paturi, iar acele persoane s-ar putea să moară pentru că nu au acces la un ventilator, pentru că nu au acces la servicii specializate şi va fi o situaţie dramatică. Suntem dincolo de al 12-lea ceas.

E dimineaţa de după dezastru, este momentul să se ia măsuri, chiar dacă e târziu. Nu putem să ne bazăm pe certificatul verde. Nimeni nu vrea asta, va fi afectată economia, dar este din cauză că pe perioada verii, guvernul nu s-a ocupat de pandemie", a spus Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică, la News Hour With CNN. 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close