Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Suprataxarea muncii part-time. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Altă întrebare!"

Suprataxarea muncii part-time. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Altă întrebare!"

Adrian Câciu este ironic la adresa angajaţilor part-time. Ba mai mult de atât revine şi cu replică celebră din PSD. Supraimpozitarea contractelor part-time ar putea aduce pierderea locurilor de muncă pentru 500.000 de români, dar ministrul Finanţelor refuză să explice ce măsuri ar trebui aplicate. În doar patru zile, noua legislaţie intră în vigoare, iar Guvernul speră că aşa va combate munca la negru.

Suprataxarea muncii part-time. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Altă întrebare!"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2022   •   21:05

De la 1 august contribuţiile la stat pentru contractele part-time vor creşte considerabil.

Dacă la un salariu brut de 638 de lei, angajatul rămânea cu 414 lei net după ce angajatorul îi plătea taxe în valoare de 224 de lei, de luni taxele la stat vor fi aproape triple pentru acelaşi salariu. Adică, la un salariu brut de 638 de lei, taxele vor ajunge la 907 lei.

În toată această criză a angajatorilor şi a angajaţilor, Adrian Câciu nu vede nicio problemă.

"La acest moment, acestă ordonanţă îşi va face efectele, aşa cum a fost stabilit. O altă înrebare dacă se poate", a declarat ministrul Finanţelor.

În prezent, în România sunt 1,1 milioane de contracte part-time, iar potrivit economiștilor mai bine de jumătate vor dispărea din cauza acestei suprataxări.

"Pe noi în momentul de faţă nu ne va afecta într-un mod direct această modificare, însă toată industria Horeca va fi afectată, având în vedere că cel puţin în industria de quick service avem o problemă destul de mare cu lipsa personalului şi atunci va trebui să găsim alte soluţii.  Cele mai multe sunt indstria de Horeca şi industria de ride sharing, acolo cred că se va importa destul de multă forţă de muncă din afară", spune Christian Casian, antreprenor.

Deja angajatorii nu mai fac anunţuri de recrutare part-time odată cu apropierea noilor modificări.

"Efectele vor fi destul de semnificative pentru că multe din aceste contracte sunt reale, mulţi dintre aceşti oameni au mai multe joburi. Sunt destul de mulţi români care au două joburi, chiar mai mult de două joburi. Sunt anumite meserii unde nu ai nevoie de mai mult de o oră pe săptămână sau o oră pe zi pentru meseria respectivă. În luna iulie, numărul de anunțuri de recrutare part-time s-a înjumătățit faţă de iunie. Cel mai probabil unii dintre ei vor plăti toate taxele",  a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs pentru News Hour With CNN de la Antena 3.

Angajaţii cu program redus se vor confrunta cu toate aceste probleme începâd de săptămâna viitoare. 
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close