Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Telemunca la ţară plăcere, nu povară. Cum şi-au crescut productivitatea românii care au lucrat de acasă în pandemie

Telemunca la ţară plăcere, nu povară. Cum şi-au crescut productivitatea românii care au lucrat de acasă în pandemie

Există sate în România unde pandemia nu a tulburat viața tihnită localnicilor. Mai multe familii au lăsat agitația orașelor şi s-au mutat cu tot cu birou la ţară. Potrivit acestora, telemunca la ţară este plăcere pentru ei, dar mai ales pentru cei mici care se pot juca în voie şi pot dezvolta relații sincere cu cei din jur.

Telemunca la ţară plăcere, nu povară. Cum şi-au crescut productivitatea românii care au lucrat de acasă în pandemie
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    17 Mai 2021   •   19:10

Este şi cazul familiei Stoler care și-a regăsit liniștea în pandemie. Sorin și Petronela s-au mutat anul trecut, cu tot cu birou, în casa bunicilor. Au făcut mici reparații s-au conectat la internet și au început să muncească de la distanță.

Amândoi sunt economiști la o companie multinațională, iar telemunca le-a schimbat viața.

„Randamentul la crescut, am reușit și am făcut o combinație între munca de birou și munca de zi cu zi. Dorim să continuăm în modul acesta. Ei (n.r angajatorii) au fost binevoitori și au înțeles situația și au realizat că între-adevăr este un beneficiu și pentru companie" spune Petronela Stoler.

Se mai întorc acasă în Iași doar când fiica lor, Ecaterina, trebuie să meargă fizic la școală.

„Fiica mea s-a adaptat foarte bine Și-a făcut noi prieteni și-a făcut locuşorul de studiu şi știe că are de făcut niște lecții", a mai spus Petronela Stoler care se bucură pentru că fiica ei are libertatea de a se juca în voie şi de a dezvolta noi abilități în natură.

În alt colț de țară, în satul Kund din judeţul Mureș, Robert Visser își începe dimineața, ca de obicei, în fața laptopului.

Telemunca la ţară plăcere, nu povară

Fost pilot de Formula 2 acum antreprenor în domeniul IT, Robert a călătorit mult, a trăit în orașe mari ale lumii dar în pandemie descoperit statornicia satului românesc.

„Ce s-a schimbat drastic în pandemie e că orașele au devenit cele mai plictisitoare locuri pe care ți le poți imagina. Oamenii stau în casă, nu poți să te duci la un restaurant, nu poți să bei o cafea" spune Robert Visser.

În satul Kund, din județul Mureș, a ajuns într-o mică vacanță cu familia. I-a plăcut atât de mult încât s-au întors aici pentru încă trei luni, apoi și-au cumpărat o casă.

„Suntem departe de stresul orașului, suntem conectați la natură. Copilul era fericit, nu depunem eforturi să distrăm copilul" spune Elena Visser.

La fel de mulțumiți ca acești oameni sunt cei mai mulți dintre angajații care au lucrat de acasă, arată studiile. 

Românii care lucrează de acasă au și alte motive de bucurie

Jumătate spun că nu mai pierd timp în trafic, 45% spun că au program mai flexibil, în timp ce 42% petrec mai mult timp cu familia.

Așa se face că tot mai multe companii analizează permanentizarea telemuncii.

Există însă și dezavantaje. Jumătate dintre cei care lucrează de acasă se plâng că muncesc mai mult de 8 ore pe zi, iar autoritățile europene pregătesc o lege care se va aplica în toate statele membre, deci inclusiv în România. Dreptul de a se deconecta le va permite angajaților să nu se mai ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă.

×
Subiecte în articol: telemunca
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close