Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Val de scumpiri în 2024 | Pentru ce vom plăti mai mult în acest an

Val de scumpiri în 2024 | Pentru ce vom plăti mai mult în acest an

Românii au dat piept cu scumpirile încă din prima zi a noului an. Traiul va fi mai scump anul acesta, după ce creșterile de TVA și accize au intrat în vigoare chiar de la 1 ianuarie.

de Cristina Ştefan    |    Xenia Croitoru    |    02 Ian 2024   •   19:14

Astfel, plătim deja mai mult pentru combustibil, alimente, locuințe și servicii, deși puțini români vor avea parte de salarii majorate.

În aceste condiții, mulți dintre cei care au fost astăzi în magazine, au fost nevoiți să cumpere mai puțin sau să renunțe la multe produse.

În România, prețurile sunt la fel ca cele din Italia sau chiar mai mari, ne-a povestit Nicoleta.

Tânăra a venit în țară pentru a petrece sărbătorile lângă familie. Se întreabă însă cum vor trece cei apropiați peste valul de scumpiri.

Cel mai mult s-au scumpit dulciurile și sucurile, după ce TVA-ul pentru produsele care conțin mult zahăr a crescut de la 9% la 19%.

"Mai tăiem din ele şi limităm în funcție și de salariu", spune un bărbat.

Nu sunt singurele scumpiri. De la 1 ianuarie a crescut și prețul combustibilului. Vorbim despre o creștere în două etape.

Prima etapă a creșterii prețurilor a avut loc de ieri cu 0,29 bani pentru litru de benzină fără plumb, benzina cu plumb 0,35 bani, iar pentru motorina 0,26 de bani. 

În iunie anul acesta, combustibilul se va mai scumpi cu 40 și, respectiv 0,50 de bani, majorare care se va vedea iar în prețurile alimentelor de la raft.

Cu toate acestea, cei mai mulți români nu vor avea salarii majorate.

"Având salariu mic m-am învățat cu cheltuieli mici.. strictul necesar. Altceva nu", spune un bărbat. 

Vom plăti mai mult și dacă vrem un abonament la sala de sport, după ce TVA-ul a crescut de la 5% la 19%, iar cei care vor o casă vor avea parte de o altă provocare locuințele.

Dacă ne cumpărăm prima casă, vom avea parte de un TVA a crescut de la 5% la 9%, dar, atenție, dacă ne vom cumpăra a 2-a locuință vom avea parte de un TVA de 19%.

Impozite mai mari vor plăti și cei cu mașini și case de lux. Astfel, proprietarii de locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 euro vor achita un impozit de 0,3%.

×
Subiecte în articol: scumpiri creştere preţuri
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close