Procesul a început deja la singura uzină care mai deține astfel de agenţi toxici.
Însă drumul până la această decizie a fost unul lung, pe parcursul ultimelor decenii.
Aproape 800.000 de muniții chimice care conțineau iperită au fost depozitate începând cu anii '50 din secolul trecut în interiorul unor buncăre de beton, puternic păzite.
Citește și: SUA se pregătesc să arunce "drona cu țânțari" în capul trupelor Moscovei, acuză un oficial rus
Iperita, cunoscută și sub numele de gaz muștar, este un agent chimic care produce inițial o iritație masivă la nivelul pielii și a căilor respiratorii.
După expunere, victime îi apar pe corp vezicule mari, pline cu un lichid gălbui. La nivelul plămânilor, gazul produce distrugerea membranelor şi edem pulmonar.
În funcție de gradul de contaminate, iperita poate duce la infecții cutanate masive, desfigurări permanente, orbire şi apariția tardivă a cancerului de piele.
"După cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii și-au construit propriul stoc de arme chimice. Acest gaz muștar a fost fabricat la Rocky Mountain Arsenal de lângă Denver, Colorado. Iar aceste arme chimice au fost depozitate la Depozitul chimic din Pueblo. În cazul unui atac asupra Statelor Unite, exista o locație centrală unde aveam arme pentru a apăra țara", spune Kim Jackson, managerul uzinei militare.
Prin distrugerea ultimelor sale arme chimice, Statele Unite subliniază în mod oficial faptul că aceste tipuri de mijloace de distrugere în masă nu mai sunt acceptabile pe câmpul de luptă.
Roboții, folosiți pentru eliminarea agentului toxic din armele chimice
SUA trimit astfel un mesaj către cele câteva țări care nu s-au alăturat acordului de acum trei decenii vizând eliminarea armelor chimice.
Acest acord din 1993 a fost adoptat de aproape 200 de națiuni, inclusiv de Statele Unite.
"Statele Unite au un angajament și o obligație prin Tratat, de a-și distruge stocul declarat de arme chimice. De asemenea, este important pentru că statul Colorado a găzduit aceste arme odioase timp de atâția ani, iar distrugerea lor va închide un capitol important din istoria militară, pe care abia așteptăm să îl închidem", spune, la rândul său, Kingston Reif, expert în controlul armelor.
În timpul fazei de distrugere, muncitorii au folosit utilaje grele pentru a încărca armele pe sisteme de transport care au fost introduse în încăperi securizate.
Aici, roboți controlați de la distanță au făcut munca periculoasă de eliminare a agentului toxic.