Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bogdan Chirieac: "Vizita lui Zelenski în SUA poate fi o portiță către negocierile de pace. Ucraina nu va negocia singură"

Bogdan Chirieac: "Vizita lui Zelenski în SUA poate fi o portiță către negocierile de pace. Ucraina nu va negocia singură"

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat la News Hour with CNN cele două evenimente care au dominat scena internațională pe parcursul zilei de miercuri.

Bogdan Chirieac: "Vizita lui Zelenski în SUA poate fi o portiță către negocierile de pace. Ucraina nu va negocia singură"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2022   •   19:00

Este vorba de discursul de la Moscova, în care președintele rus Vladimir Putin a promis să continue campania militară din Ucraina până la îndeplinirea tuturor obiectivelor și să aloce în acest sens toate resursele militare și financiare disponibile ale țării.

Este, de asemenea, vorba despre vizita surpriză a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, cu un avion militar american.

Zelenski discută cu omologul american Joe Biden, are planificat un discurs în Congres și se așteaptă la o suplimentare de aproape două miliarde de dolari a ajutorului militar pentru Ucraina.

Deși cele două evenimente par să meargă în direcții contrare din perspectiva șanselor de pace, analistul Bogdan Chirieac crede că negocierile nu sunt, totuși, excluse.

Bogdan Chirieac: "Negocierea păcii în Ucraina va fi făcută alături de Washington și NATO"

"Eu cred că o acțiune nu exclude pe cealaltă.

Faptul că Volodimir Zelenski se află la Washington ar putea să fie o portiță deschisă către negocierile de pace. În această situație, Vladimir Putin a venit cu acest discurs în care amenință. El nu a câștigat pe câmpul de luptă, acolo a suferit un dezastru și atunci încearcă să amenințe, să spună că tot complexul militar-industrial rusesc va continua efortul de război în Ucraina. Și de la această linie pleacă negocierea Washington - Kiev.

Pentru că, până la urmă, va fi, clar, o negociere de pace alături de Washington și aliații de NATO. Deci, Ucraina nu va negocia singură pacea. 

În acest context cred că trebuie văzut acest discurs al lui Putin, care este, până la urmă, ridicol.

Produsul Intern Brut al statelor din Alianța Nord-Atlantică este de vreo 15 ori mai ridicat decât PIB-ul Federației Ruse, dacă nu chiar mai mult. A spune că mașina de război rusă, și așa gripată și învechită, fără oameni antrenați, poate face față echipamentelor NATO este pur și simplu absurd. Și a înțeles și Putin asta. Nu știa asta înainte de 24 februarie. Acum a aflat (...) 

Într-adevăr, rachetele hipersonice rusești sunt o armă redutabilă.

Bogdan Chirieac: "Putin dorește să iasă cât de cât rezonabil din războiul pe care l-a declanșat"

Cam singurele pe care le au în acest moment.

Dar și sistemele de apărare antiaeriană (ale aliaților, n.r.) sunt la fel. Sistemele de rachete Patriot ar putea să facă față unor astfel de rachete. În plus, o astfel de rachetă (hipersonică, n.r.) este foarte scumpă și se fabrică greu. Mai ales că nu se fabrică numai cu componente din Rusia. Cipurile și partea electronică sunt importate din Statele Unite și Japonia. Momentan toate sunt sub embargo, deci greu de dobândit (...)

Deci el (Putin) se află într-o situație, repet, dezastruoasă pe câmpul de luptă din Ucraina. Faptul că amenință cu armamentul cred că ține de faptul că își dorește să iasă cât de cât rezonabil din aventura în care a intrat de unul singur, făcându-și praf cei 22 de ani de când se află la putere", a spus Chirieac la Antena 3 CNN.

Foto: măsuri de securitate la Capitoliu, în Washington, înaintea vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close