Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sucurile din fructe exotice conțin mai mult mere și zahăr, decât mango și papaya | Băuturile pentru copii, adevărate bombe calorice: ”Dacă vreţi să îi îmbolnaviţi, atunci continuaţi să le dați”

Sucurile din fructe exotice conțin mai mult mere și zahăr, decât mango și papaya | Băuturile pentru copii, adevărate bombe calorice: ”Dacă vreţi să îi îmbolnaviţi, atunci continuaţi să le dați”

Multe băuturi răcoritoare din fructe exotice conţin, de fapt, mere şi zahăr, în timp ce concentraţia de mango, papaya sau rodie este de sub 10%. Nutriţioniştii atrag atenţia că sucul de mere, folosit ca înlocuitor, este totuşi nimica toată pe lângă conţinutul uriaş de zahăr.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Apr 2024   •   19:41

În ciuda avertismentelor, peste 10% dintre părinţii care au participat la un studiu au mărturisit că le dau copiilor suc în loc de apă, pentru a-şi potoli setea.

Fructul pasiunii, mango şi aromă de vanilie... Sunt ingredientele care ar trebui să se regăsească în cutiile care conțin suc din fructe exotice. Eticheta arată, însă, că aceste băuturi conțin doar 5% fructul pasiunii, 11% piure de mango şi 11% suc de mere, un fruct deloc exotic.

În aceste condiții, nutriţioniştii nu recomandă aceste băuturi.

”Toate fructele sunt sănătoase, însă odată stoarse se transformă în bombe calorice. În momentul în care stoarcem fructele, ne alegem doar cu apă, zahăr și, desigur, vitamine și minerale, dar mult mai puține decât dacă am mânca fructul întreg”, spun nutriționiștii.

Zahărul din sucuri rămâne, însă, cea mai mare problemă. Nici măcar în băuturile pentru copiii nu se reduce cantitatea:10 grame în 0,5 ml de suc, ba chiar şi chiar multe calorii: 46 la suta de mililitri.

În ciuda acestor cifre alarmante, aproape jumătate dintre părinţi recunosc că le dau săptămânal suc copiilor, iar 14% le oferă suc în loc de apă, pentru a-şi potoli setea.

”În formă lichidă, se absorb cel mai usor nutrienţii. Dacă vorbim de vitamine și minerale, este un plus. Dacă vorbim despre zahăr, este un minus.

Contează foarte mult să înţeleagă copiii şi mai ales părinţii că aceste sucuri trebuie să fie nişte ocazii speciale și să le consume din când în când.

Dacă vreţi să îi îmbolnaviţi, să îi aveţi nişte adulţi bolnavi de diabet, de boli cardiovasculare, dacă vreţi să le stricaţi flora intestinală, să nu mai aibă imunitate, să devină din ce în ce mai anxioşi, mai depresivi, atunci continuaţi să le daţi sucuri”, mai atrag atenția nutrioniștii.

O variantă sănătoasă ar fi sucul de fructe făcut în casă şi diluat cu apă sau, pur şi simplu, apa plată.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close