Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Interviu exclusiv cu Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: "Omenirea se află într-un moment de ruptură"

Interviu exclusiv cu Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: "Omenirea se află într-un moment de ruptură"

Apariţie rară a lui Emil Constantinescu. Fostul preşedinte al României atrage atenţia că omenirea se află într-un moment de ruptură şi nimic nu va mai fi la fel de acum înainte dacă nu se găseşte o formulă prin care să poată fi oprite tendinţele de a reface vechile imperii. Emil Constantinescu s-a retras din viaţa politică de 22 de ani, dar a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

de Mihaela Bîrzilă    |    10 Apr 2023   •   19:37

"O pace rezonabilă pentru Ucraina înseamnă restabilirea sistemului de drept în lume. Atâta timp cât opinia publică, o parte chiar foarte mică din opinia publică mondială, admite că o ţară poate să fie atacată, că pot fi încălcate regulile dreptului internaţional, atunci nu mai este nimic rezonabil.

Este normal să înlocuim forţa dreptului cu dreptul forţei? Este normal să nu respectăm tratatele? Este normal ca fiecare ţară să reconstruiască vechile imperii?

Aş vrea să vorbesc pe limba celui mai simplu om posibil. Ce s-ar imagina dacă pe modelul rus s-ar dori refacerea imperiului austriac şi imperiul austriac ar dori să îşi ocupe toate vechile teritorii, inclusiv Bucovina de Nord, care a fost 170 de ani sub acest imperiu? Ce s-ar întâmpla?

Ce s-ar întâmpla dacă Franţa şi Marea Britanie ar dori să îşi reconstruiască imperiile coloniale pentru că le-au avut odată? Ne aflăm în domeniul absurdului. În acest moment, omenirea se află într-un moment de ruptură, trebuie să conştientizăm acest lucru", a declarat Emil Constantinescu, fost preşedinte al României între anii 1996 - 2000.

"S-a abuzat de expresia: lumea nu va mai fi cum a fost şi după 11 septembrie, şi recent după Covid. Acum este sigur că lumea nu va fi mai cum a fost. Va trebui să renunţăm la temeri precum guvernanţă globală, pentru un timp şi la dezvoltare durabilă şi la orice alte proiecte pentru că acum ceea ce trebuie asigurată este pacea, dar nu o pace oricum.

Omenirea trebuie să intre într-o perioadă de reflecţie profundă, să îşi pună întrebări pe care nu şi le-a pus, dacă mai este posibil să continuăm cu cultura violenţei, dacă este normal să educăm copiii în această cultură a violenţei şi nu trebuie să încheiem un acord pentru o cultură a păcii bazată pe educaţie, de la grădiniţă până la sfârşitul vieţii", a mai explicat fostul preşedinte Emil Constantinescu.

×
Subiecte în articol: emil constantinescu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close