Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Metode prin care poți scăpa de insomnie | Psiholog: ”Cu cât stăm mai puțin pe telefoane, cu atât o să fim mai liniștiți”

Metode prin care poți scăpa de insomnie | Psiholog: ”Cu cât stăm mai puțin pe telefoane, cu atât o să fim mai liniștiți”

Din ce în ce mai mulți oameni, de toate vârstele, se plâng de insomnie. Psihologul Radu Leca a explicat care sunt cauzele acestei probleme legate de somn și cât de mult ne afectează somnul folosirea telefonului mobil până la ore târzii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   15:30

Psihologul Radu Zeca a explicat, în direct la Antena 3 CNN,  care sunt cauzele insomniei.

”Insomniile se leagă cu trei elemente concrete.

1. Revoluția hormonală din noi, de la 14, 20 de ani, 25, 30, 35 din cinci în cinci ani. Începând cu momentul în care îți iei buletinul, hormonii intră într-un joc. Acest joc îți oferă posibilitatea să te simți agitat, să iei cele mai proaste decizii și tot așa, insomniile apar.

2. Insomniile depind și de timpul de excitanți cerebrali pe care tu îi preiei din mâncare, respectiv ceiul negru, ceaiul rusesc, ceaiul indian, ceaiul englezesc, care conțin teină din belșug, cofeina din cafea și, evident, cacao din produsele de panificație și/sau ciocolată. Aceste trei elemente sunt puternic excitanți cerebrali care conduc la o stare de surescitație care duce la insomnie.

3. Folosirea telefonului mobil perturbă rețeaua neuronală. Acest lucru nu ni se spune de către inventatorii telefonului mobil. Noi, practic, privim prostește un ecran ce evident conține și lumină albastră, care ne influențează neuronal. Când s-a spus în urmă cu 5-7 ani că dacă stăm cu telefonul mobil lângă cap atunci când dormim ni se scurtează viața, toată lumea a spus că e o prostie, este ceva care nu are nicio valoare de adevăr, este o minciună.

Dar, cu toate astea, atunci când în camera în care dormi nu ai rețele de wi-fi prezente în cameră și nici telefoane mobile date drumul, cu această ocazie tu te poți odihni. Oare de ce?!

Noi avem o alegere de făcut. Ce facem cu viața noastră. Și cu viața noastră, noi trebuie să spunem în felul următor: alegem să fim sănătoși.

Cu cât o să stăm mai puțin pe telefoanele mobile, cu atât, din punct de vedere neuronal, noi o să fim mai liniștiți, iar insomniile nu vor mai apărea”, a explicat psihologul Radu Zeca, în direct la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: insomnie somn cauze telefon mobil
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close